Na očním a ORL nebudou žádná lůžka

4. 3. 2011 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
V Klatovské nemocnici by se po přestěhování do nového monobloku mohl snížit počet akutních lůžek o více než jednu pětinu. Na některých odděleních, například na ušním, nosním, krčním (ORL), by lůžka nebyla vůbec.


Informoval o tom ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák s tím, že jde jen o pracovní úvahy a záležet bude na Plzeňském kraji, jenž je vlastníkem nemocnice, a především na jednání se zdravotními pojišťovnami. V současné době má nemocnice 372 akutních lůžek a 13 lůžek sociálních a následné péče.

„Naše myšlenka je mít v v nové nemocnici 286 akutních lůžek, tedy o 86 méně než nyní. Navíc by ale přibyla lůžka následné péče, jichž by bylo celkem 48. To je ale naše přání, musíme to projednat s pojišťovnami,“ řekl Lešundák. „Následná péče je pro nás stěžejní,“ doplnila náměstkyně pro ošetřovatelskou péči Klatovské nemocnice Vladislava Veselá.

Je však otázkou, jak bude nemocnice úspěšná, neboť pojišťovny údajně nejsou rozšiřování počtu lůžek následné péče v Klatovech příliš nakloněny. Snižování počtu akutních lůžek by se podle Lešundáka dotklo především očního oddělení a ORL, kde by po přestěhování neměla být vůbec žádná lůžka.

„Pokud by pacienti potřebovali hospitalizaci, bylo by to na jiných odděleních, např. děti na dětském,“ vysvětlil ředitel. Přestože kraj kvůli ušetření minimálně sto milionů s největší pravděpodobností příští týden rozhodne, že nepostaví jednu z plánovaných budov, lidé se absence dětského oddělení, které tam mělo být, bát nemusejí. Našlo se totiž pro něj místo v monobloku.

„Bude na čtvrtém podlaží, na pátém přitom bude gynekologickoporodnické oddělení, což je výhodné. Oddělení bude zařízeno naprosto excelentně, u všech malých dětí do šesti let budou lůžka pro doprovod,“ slíbil Lešundák, podle něhož bude vůbec celá nová nemocnice na velmi dobré úrovni.

Klatovská nemocnice má v současné době necelou stovku lékařů.

Odchází jen jedna doktorka, která by výpověď stejně podala, protože následuje manžela do zahraničí. Lékaři nové platové výměry, které jim zaručí vyšší příjmy, podepíší ještě během března.

Sestry, porodní asistentky a další nelékařský personál takové štěstí mít nebudou. Nemocnice v současné době nemá podle Lešundáka prostředky na to, aby všem plošně zvýšila plat. Postupovat se proto bude individuálně.

Počty lékařů a ostatních zdravotníků, kteří přejdou do nové nemocnice, zatím ještě nebyly pevně stanoveny, protože se zatím stále ještě neví ani to, jak přesně bude nemocnice vypadat. Přejít by ale měli v podstatě všichni. Například primáři to ale budou mít těžší, neboť všichni budou muset podle ředitele Lešundáka podstoupit výběrová řízení.

Nová Klatovská nemocnice by měla pacientům sloužit zhruba za rok, v březnu či dubnu 2012. Plzeňský kraj na ni schválil finance ve výši 1,8 miliardy korun včetně DPH.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?