Na odchody lékařů doplatí sestry

27. 1. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Kvůli výpovědím lékařů v břeclavské a hodonínské nemocnici budou muset odejít i stovky dalších zaměstnanců.


O pacienty se staraly desítky let a teď jim hrozí výpověď. Kvůli hromadným odchodům lékařů bude vedení břeclavské a hodonínské nemocnice propouštět ostatní zaměstnance. Odejít mají i zkušené zdravotní sestry s dlouholetou praxí. V Hodoníně podala výpověď asi třetina lékařů, v Břeclavi skoro polovina.

„Pokud z hodonínské nemocnice skutečně odejde tolik lékařů, o práci přijdou až stovky zdravotních sester a dalšího zdravotnického personálu. Odhaduji to až na dvě třetiny všech zaměstnanců nemocnice,“ upozorňuje chirurg a bývalý starosta Hodonína Lubor Šimeček.

Podle něj propouštění postihne i zkušené zdravotní sestry, které v nemocnici pracují přes dvacet let. „Některým z nich je už kolem padesáti, a tak se jim bude jiné zaměstnání špatně hledat. Dalším nezbude nic jiného, než za prací dojíždět daleko od domova,“ řekl Šimeček.

Propouštět se podle něj bude hlavně na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, na jednotce intenzivní péče a na chirurgii. Snižovat stavy se mají i v laboratořích a na dalších odděleních nemocnice.

Nevratné změny

Obavy z odchodu zdravotních sester má i ředitel nemocnice Antonín Tesařík. „Lékaři si neuvědomují nebo si nechtějí připustit, že svým krokem spustili proces nevratných změn. Ovlivní to nejen dostupnost zdravotní péče, ale také jejich kolegy a zdravotnický personál,“ zlobí se Tesařík.

Jeho obavy potvrzuje i sestra z hodonínské nemocnice, která si nepřála uvést jméno s tím, že na sebe nechce před propouštěním upozorňovat. „Mrzí mě, že si lékaři neuvědomují, co způsobili. Než podali výpověď, nikdo se nás na nic nezeptal. Přitom máme daleko větší dřinu za podstatně méně peněz,“ posteskla si sestra.

Podle zákona musí nemocnice nebo některá oddělení zaniknout, jakmile přestanou mít dostatek odborných zaměstnanců. „Odchody lékařů se nepochybně dotknou i středního zdravotnického nebo nezdravotnického personálu, kterému mohou hrozit výpovědi. Jenom v Hodoníně je tak ohroženo 132 dalších zaměstnanců,“ upozorňuje ředitel nemocnice Tesařík.

Krizové plány

Lékaři by měli odejít po skončení výpovědní lhůty, tedy na konci února. Od března tak nemocnice „najedou“ na krizové plány. Jejich vedení je sestavilo tak, aby zůstala zajištěná alespoň nezbytná akutní péče o pacienty. „Podstatou krizových plánů je, že si nemocnice v Hodoníně, Břeclavi a v Kyjově na přechodnou dobu vzájemně vypomůžou. Na začátku února navíc schválí bezpečnostní rada kraje krizový plán, který bude platný pro celou jižní Moravu,“ přiblížil Tesařík.

Nemocnice už zároveň začala hledat nové posily a poohlíží se i v zahraničí. „Hledáme kvali? kované lékaře, kteří by u nás byli ochotni pracovat. Už jsem oslovil i některé lékaře ze Slovenska,“ uvedl.

Situaci vnímá jako vážnou i vedení břeclavské nemocnice. Výpověď v nemocnici podalo osmapadesát lékařů, což je téměř polovina. V nemocnici pracuje přibližně pět set zdravotnických pracovníků nelékařských oborů, z toho asi 380 zdravotních sester.

„Zpracováváme analýzy a varianty řešení poskytování péče po prvním březnu 2011. Snažíme se, abychom nemuseli hromadně propouštět nelékařský personál,“ řekla tisková mluvčí břeclavské nemocnice Radomíra Schweitzerová. Problémy kvůli protestu lékařů mají sestry v celé republice. Česká asociace sester proto s výpověďmi doktorů nesouhlasí.

„Odmítáme podpořit lékaře v jejich protestech. Žádné podobné akce zdravotní sestry ani nepřipravují. Výpovědi dávat nebudou, i kdyby chtěly vyšší platy,“ prohlásila prezidentka asociace a bývala ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?