Na operaci si musejí počkat

22. 11. 2011 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Devatenácti pacientům přesunula Klatovská nemocnice operace endoprotéz, došly peníze.


Nemocnice „zatrhla“ operace endoprotéz, nejsou na ně peníze. Lidé, kteří byli objednaní v Klatovské nemocnici na listopad a prosinec, si musejí počkat o pár měsíců déle.

„Jde o zastavení operací endoprotéz kyčlí a kolen i výměn endoprotéz, pokud nejsou akutní. Důvodem toho je, že každé oddělení má určitý limit na zdravotnický materiál, do kterého se endoprotézy počítají. Takže když dojde k vyčerpání limitu, který se každoročně snižuje, tak se operace musejí zastavit, protože pojišťovna by nám to nezaplatila. Takže jsme museli pacienty, kteří byli objednáni na konec listopadu a prosinec přeobjednat na leden nebo počátek února,“ informoval primář ortopedického oddělení Jan Pešek.

Tento přesun by neměl způsobit problémy v příštím roce. „Předpokládáme, že by to nemělo ohrozit operace v příštím roce, neboť spoléháme na to, že bude jiný systém placení od pojišťoven. Pokud by byl zvolen jiný druh, tak by šlo o platbu na pacienta a pak by pro zdravotnické zařízení bylo výhodné udělat co nejvíce operací tohoto typu. Nyní máme bohužel paušál, který nás omezuje limitem,“ řekl Deníku Pešek.

Pacienti se proti rozhodnutí nebouřili. „Lidé tuto situaci pochopili, uznali, že chyba není na naší straně a že peníze nechybí nám, ale pojišťovnám. V žádném případě se toto omezení netýká akutních případů,“ dodal Pešek.

Vyčerpali limit

Důvody, proč jsou nízké limity od pojišťoven, Deníku vysvětlil ředitel Klatovské nemocnice František Lešundák. „V roce 2011 jsou Všeobecnou zdravotní pojišťovnou placeny v paušálu všechny výkony na ortopedii, to znamená kromě plánovaných operací i urgentní případy a úrazy. Referenčním obdobím, podle kterého pojišťovny stanovují limity, je rok 2009. V roce 2009 jsme měli 12 urgentních případů, v roce 2011 jsme do října měli 29 případů. Vzhledem k tomu, že v těchto případech je těžké plánovat náklady, které mohou být od 10 do 180 tisíc korun, a my máme od pojišťoven limitovaný objem peněz, tak tyhle náklady odčerpaly zdroje na původně plánované operace,“ sdělil Lešundák.

Šlo původně o 25 operací, které měly být vykonány v listopadu a v prosinci. „Po posouzení okolností, jsme se rozhodli šest operací, kde již byly přípravné kroky velmi daleko, pacienti měli autotransfuze krve a podobné přípravy za sebou, povolit a z původních 25 tak zůstalo 19, které budou provedeny začátkem příštího roku,“ uvedl Lešundák.

Pacienti mají pro postoj nemocnice pochopení, ale není to pro ně lehké. „Byla jsem objednaná na operaci kolenního kloubu, na kterou jsem měla nastoupit 24. listopadu, ale 9.listopadu jsem dostala sdělení, že mi operaci ruší, a že mi nový termín bude sdělen písemně. Vůbec se mi to nelíbí, chápu, že peníze nemocnice nemá, ale vůči pacientům je to kruté. Připravují se na operace psychicky i fyzicky a pak je zrušena. Musela jsem prodělat vyšetření, na která budu muset znova. Těšila jsem se, že na jaře, na kdy plánuje rekonstrukce našeho domu, už budu práce schopna,“ řekla Deníku jedna z pacientek Libuše Brousková z Klatov.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?