Na Ostravsku se šíří průjmová onemocnění

13. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zatím nejasné jsou příčiny zvýšeného výskytu průjmových onemocnění v Ostravě. Zdejší hygienici už registrují přes 130 případů, kdy si pacienti začali stěžovat na bolesti břicha a průjmy, nejčastěji po požití drůbeže a výrobků z drůbežího masa. Příčinou zdravotních obtíží jsou campylobakterie a salmonely...


OSTRAVSKO - Několik těžších případů skončilo na infekčních odděleních nemocnic, většinou však onemocnění mají spíše lehký průběh. Hygienici proto zdůrazňují potřebu důkladného tepelného zpracování masa a dodržovat v kuchyních přísnější hygienu. Výsledky kontrol OHS v Karviné nejsou podle ředitelky Heleny Šebákové nijak povzbudivé. Při vyhodnocení vzorků zeleninových salátů a hamburgerů nevyhověla hygienickým požadavkům polovina pro vysoký obsah mikroorganismů.

„Provozovatelé rychlého občerstvení často nedodržují stanovené teploty skladování surovin a výrobků, někteří jsou na štíru s osobní hygienou,“ konstatovala hygienička. V souvislosti s výskytem nákazy BSE se mnozí rodiče v Ostravském kraji začali obávat o zdraví dětí, které se stravují ve školních jídelnách. Hygienici a také vedoucí jídelen však toto riziko vylučují.

„Každý poražený kus dobytka starší 30 měsíců se bude na BSE testovat, a proto nemáme důvod zakazovat školním jídelnám a mateřským školám, aby dětem vařily párky a na svačinu dávaly chleba se salámem,“ uvedla k problému vedoucí oddělení dětí a dorostu Krajské hygienické stanice v Ostravě Martina Klíčková.

(kaš), Haló noviny, 13.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?