Na ozdravné pobyty Mořský koník od VZP se letos dostane 3000 dětí

12. 1. 2018 7:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Na ozdravné pobyty Mořský koník od Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se letos dostane více dětí než v předchozích letech. Po 1500 jich v létě pojede na tři týdny do Bulharska a Černé Hory. Spoluúčast rodiny bude podle místa a termínu od 3400 do 10.600 korun.


Pobyty jsou určené pro děti od sedmi do 16 let s chronickými potížemi dýchacími nebo kožními jako jsou astma, atopický ekzém, lupénka nebo alergie. Vyloučeni nejsou od letošního roku ani děti s bezlepkovou dietou. Podrobnosti uvádí pojišťovna na webu.

Podle odborníků by měl ozdravný pobyt trvat nejméně tři týdny. „Radím rodičům, že nemá cenu jezdit na týdenní pobyt, protože nemoc se zhorší. Při alespoň třítýdenním pobytu u moře se například u dětí s atopickým ekzémem vylepší až na tři čtvrtě roku natolik, že i doma jim stačí méně léků a mastí. Podobné je to i u astmatiků, kterým pak stačí méně kortikoidů a jsou i odolnější proti respiračním onemocněním,“ řekl poslanec David Kasal (ANO), který je členem správní rady VZP a zároveň primářem dětského oddělení nemocnice v Chrudimi.

Zájemci o pobyt dítěte u moře hrazený z části zdravotní pojišťovnou mohou přihlášku na formuláři na webu VZP podat osobně od pondělí 15. ledna. Její součástí je doporučení dětského lékaře nebo specialisty. Po podání kontroluje přihlášku ještě revizní lékař pojišťovny. „Z předchozích let, kdy bylo míst 1600, očekáváme, že zájem bude velký. Měli jsme značný převis náhradníků,“ řekla náměstkyně ředitele VZP pro služby klientům Petra Pevná. Nejžádanější, ale zároveň nejdražší termín na začátku letních prázdnin byl rozebraný i za dva dny.

Pojišťovna pobyty, na jejichž hrazení se podílí ze třetiny rodiče, nabízí od roku 1994. Využilo je téměř 100.000 dětí, náklady byly 2,96 miliardy korun. Dříve byly také v Turecku, Chorvatsku a Řecku. Loni v únoru vypsala pojišťovna zakázku na další čtyři roky. Ze dvou účastníků vybrala cestovní kancelář Kovotour Plus s cenou kolem 231,5 milionu korun.

Pobyty mají i své kritiky, podle kterých by pojišťovna měla za určitých podmínek přispívat všem dětem, které absolvují léčebný pobyt, a to nejen v nabízených termínech a lokalitách. V roce 2011 také Nejvyšší kontrolní úřad uvedl, že VZP platila v projektu Mořský koník léčení i neexistujícím dětem. Za neobsazená místa vydala celkem 24 milionů korun, z peněz na projekt se hradily i „inspekční“ cesty, na něž se k moři vydalo i celé tehdejší vedení VZP. VZP vedl tehdy předchozí ředitel Pavel Horák.

Pobyty pro děti nabízejí i ostatní zdravotní pojišťovny. Druhá největší, Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra, posílá děti od čtyř do 14 let do Vysokých Tater. Spoluúčast je 4500 korun. Třetí největší, Česká průmyslová zdravotní pojišťovna, nabízí pobyty v Černé Hoře či Tatrách, rodiče připlácejí od 2500 do 6000 korun. Klienti Oborové zdravotní pojišťovny mohou vyjet do Chorvatska, doplatek je od 8250 korun do 15.000 korun. Levnější je pro rodiny, kde jsou oba rodiče pojištěnci OZP.

1)
poznámka

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?