Na padělky léků se dá narazit i v Česku, záruku dává jen lékárna

14. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Na padělky léků mohou lidé narazit i v Česku, nejspíše v lákavých inzerátech na prostředky na zhubnutí či zahuštění prořídlé kštice, nebo na internetu na viagru a další přípravky povzbuzující sexuální výkon. Riskantní může být i nákup anabolik ve fitcentrech...


PRAHA - Policie již takové případy šetřila. Záruku, že se člověk nenapálí, dává jen lékárna.

„Pokud si lidé kupují přípravek z nabídky na internetu, měli by si uvědomit, že záruky jsou minimální,“ řekl ředitel Státního ústavu pro kontrolu léčiv Milan Šmíd. Jeho úřad schvaluje veškeré léky k použití v Česku.

Objeví-li se padělek, je to podle Šmída „důsledek protiprávního jednání“, většinou prodejce obejde obvyklý distribuční řetězec.

„Setkali jsme se v posledních deseti letech s padělky opravdu výjimečně, bylo to nanejvýš pět případů. Například ve fitcentrech byla nabízena anabolika, která měla obsahovat růstový hormon, ale byla v nich jen neúčinná laktóza,“ uvedl.

Pronikání padělků by měl podle Šmída bránit systém opatření, který začíná schvalováním léku a pokračuje sledováním jeho cesty k pacientovi. Ústav také zveřejňuje seznam povolených léčiv. Bariérou padělkům je i požadavek na označování léků v češtině.

Prodej léků na internetu zákon v Česku zakazuje, podle prezidenta České lékárnické komory Lubomíra Chudoby není povolen nikde v Evropě s výjimkou Velké Británie a Nizozemska. Obvyklý je v USA.

„U nás je síť lékáren natolik hustá, že se pacientovi nevyplatí objednat si po internetu lék a pak si pro něj dojít, nebo si ho nechat dopravit, lék by se mu tím prodražil,“ řekl Chudoba.

Lékárníci uvažují do budoucna o tom, že by na internetových stránkách své lékárny umožnili objednávku léku nepohyblivým a vážně nemocným lidem jako servis lékáren. Zatím na to nemají peníze.

S členstvím země v Evropské unii se objeví nový prvek - souběžný obchod s léky. Distributorům se vyplatí dovézt lék ze země s nižšími cenami. Tou může být například Slovensko, kde jsou léky o deset procent levnější než v Česku.

Distributor lék přebalí a dodá příbalový leták v češtině. I kdyby dal lék o něco levněji než konkurence, vydělal by. Pro pacienta by to bylo výhodné, protože by dostal levnější lék, musí ale fungovat systém dozoru nad dovozem, evidencí a výdejem léků.

WHO varuje před rostoucím počtem padělaných léků

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?