Na platy lékařů nejsou peníze

28. 2. 2012 8:26
přidejte názor
Autor: Redakce
Sliby chyby. I tak se dnes mohou dívat lékaři z krajských nemocnic na naplňování obsahu memoranda, které před zhruba 11 měsíci uzavřely lékařské odbory s ministerstvem zdravotnictví poté, co ministr lékaře přesvědčil, aby nepodávali hromadné výpovědi a na oplátku jim slíbil zvýšit platy.


Tehdejší dohoda zněla: plošné zvýšení platů o deset procent, dnešní skutečnost je ale jiná.
Například v Nemocnici v Karviné­Ráji se platy lékařům zvýšily jen něco nad 50 procent dohodnuté sumy a další zvyšování je v nedohlednu. Problém je v tom, že zvýšení slíbil ministr, vlastníkem nemocnic je ale kraj. A ten peníze na další zvyšování mezd nemá.

„Lékařům se plošně zvýšily platy o 6,25 procenta, a měly se zvýšit o deset procent. S ohledem na všeobecný stav financí si nemyslím, že by kraj měl prostředky na další zvyšování mezd lékařů,“ tvrdí Petr Kovařík, ředitel nemocnice v Karviné­Ráji, pod kterou spadá i orlovská nemocnice.

V havířovské nemocnici o zvýšení platů za současných podmínek vůbec neuvažují a nad požadavky ministra nechápavě kroutí hlavou. Poukazují přitom na to, že nemocnice letos navíc musí hospodařit s méně penězi než loni. „Podle plánů záloh, které nám dají pojišťovny v tomto roce, dostaneme o celých šestnáct milionů korun méně, než loni. Už nyní nám hrozí tedy ztráta, když nemáme peníze například na investice. Rozhodně se nevzdáváme a budeme za změnu bojovat,“ uvedl ředitel Nemocnice s poliklinikou Havířov Jan Ferenc.

Nejen jemu se nelíbí, že ministerstvo chce něco nařizovat, ale potřebné kroky k zabezpečení peněz neudělá.

„Musíme se ptát, proč to vláda neudělala stejně jako loni, kdy šly peníze na navýšení platů přímo, tedy mimo systém pojišťoven. Teď to do něj zbytečně zakomponovali a finance se rozmělnily a v konečném důsledku vlastně ztratily,“ dodal Ferenc.

Ředitelům obou krajských nemocnic v okrese Karviná dává za pravdu i náměstek hejtmana pro zdravotnictví Karel Konečný.

„Zvýšit lékařům platy můžeme pouze tehdy, pokud zvýší své úhrady zdravotní pojišťovny. A ty se bohužel ministerstvu navýšit nepodařily. Navíc odstranění stropu na zdravotní pojištění ještě více rozevřelo nůžky mezi objemem úhrad za státní pojištěnce a spotřebovávanou zdravotní péči,“ vysvětlil Konečný. Podle něj kraj nemá v rozpočtu potřebné rezervy a zdroje, které by bylo možno využít na navýšení platů.

„Pokud chceme udržet stabilní zdravotní síť zdravotnických zařízení a jistoty pro pacienty a zdravotníky, musíme vycházet ze současné reality. Příjmy zdravotnických zařízení jsou nastaveny úhradovou vyhláškou Ministerstva zdravotnictví na úrovni roku 2010. Proti tomuto roku se však zvýšila DPH u cen energie a služeb. Navíc výrazně rostou náklady, na což musí zdravotnické zařízení reagovat opatřeními cestou úspor realizovaných v rámci optimalizace lůžkových kapacit, elektronickými aukcemi při nákupu léků a zdravotnického materiálu a je to stálý úkol, na který se soustřeďujeme při projednávání finančních plánů,“ popsal Karel Konečný.

Lékaři však zatím berou situaci takovou, jaká je. „Víme, že kraj nemá peníze. Nicméně podle našich informací se čeká na výsledky hospodaření za první čtvrtletí a poté se budou tyto záležitosti řešit. Rozhodně nechystáme žádné protesty. Prostě počkáme a pak se uvidí,“ prohlásil šéf lékařských odborů v Nemocnici v Karviné­ Ráji Marián Pirchala.

Unknown media type: poll

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?