Na plicní nemoci zemře ročně deset tisíc lidí

29. 5. 2010 7:21
přidejte názor
Autor: Redakce
Lékaři zveřejnili varovná čísla: na plicní nemoci v Česku každoročně zemře přibližně deset tisíc lidí. Plicní choroby se tak po kardiovaskulárních onemocněních a onkologických stávají nejčastějším zabijákem.


„Účinnost preventivních programů v ČR je poměrně malá, a co se týče plicních onemocnění, je málo programů, které jsou na ně zaměřeny. Tento dluh hodláme napravit,“ soudí ministryně zdravotnictví Dana Jurásková.

V Česku má 7,4 procenta dospělé populace chronickou obstrukční plicní nemoc a ročně na ni zemře asi dva tisíce lidí. Na astma, které postihuje 5 až 10 procent populace, ročně zemře přibližně sto lidí, na zápal plic 2500 a na rakovinu plic 5300 lidí. Na tuberkulózu ročně umírá přibližně padesát lidí.

„Jsou to vysoká čísla,“ soudí přednosta kliniky plicních nemocí a tuberkulózy Fakultní nemocnice Olomouc, profesor Vítězslav Kolek. Podle něho počty nemocných i mrtvých na nemoci dýchacího systému trvale rostou.

Jurásková zdůraznila, že jedním z hlavních původců nemocí plic je kouření, s nímž sice zdravotnická veřejnost bojuje, ale „politická reprezentace s ním má problém“. ČR je také poslední zemí EU, která neratifikovala rámcovou smlouvu o kontrole tabáku.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?