Na podzim se ukáže, zda pilotní projekt úřadů splní očekávání

26. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Pod patronací českého a slovenského ministerstva práce a sociálních věcí společně zpracovaly úřady práce v Pardubicích a v Dunajské Strede pilotní projekt, jehož smyslem je řešit problém nezaměstnanosti... "Podle našich informací chystá slovenské ministerstvo zdravotnictví reorganizaci, při níž by mělo přijít o práci na deset tisíc zdravotníků. Domnívali jsme se, že pardubická nemocnice, které chybí kolem 50 zdravotníků, zde uspěje. Prozatím byly pouze navázány kontakty se zdravotnickou školou...


Pardubice - Pod patronací českého a slovenského ministerstva práce a sociálních věcí společně zpracovaly úřady práce v Pardubicích a v Dunajské Strede pilotní projekt, jehož smyslem je řešit problém nezaměstnanosti.

Zatímco na Pardubicku se pohybuje míra nezaměstnanosti kolem pěti procent a evidují zde kolem 1500 volných míst pro pracovníky s určitou kvalifikací, v okrese Dunajská Streda mají až dvacetiprocentní nezaměstnanost a v nabídce pouze 80 míst.

„Dnes už jde většinou o nezaměstnané středoškoláky a vysokoškoláky, kteří znají jazyky, nejčastěji angličtinu,“ připomíná ředitelka pardubického Úřadu práce Jana Klimečková. Zároveň doplňuje, přestože na Pardubicku registrují kolem 4000 nezaměstnaných, zpravidla v profesích technického rázu, nemohou všechny firmy zcela uspokojit.

Na mezinárodní burzu práce v Dunajské Strede přivezl pardubický úřad konkrétní nabídku 120 volných míst. Například na Slovensku došlo k velkému útlumu zemědělství, a přitom na Pardubicku tyto pracovní síly chybějí.

„Podle našich informací chystá slovenské ministerstvo zdravotnictví reorganizaci, při níž by mělo přijít o práci na deset tisíc zdravotníků. Domnívali jsme se, že pardubická nemocnice, které chybí kolem 50 zdravotníků, zde uspěje. Prozatím byly pouze navázány kontakty se zdravotnickou školou,“ říká ředitelka s tím, že obdobně je na tom královéhradecká klinika, jejíž zástupci jeli s nimi rovněž dělat nábor.

Z Pardubicka se burzy zúčastnilo dvanáct firem. Přestože se Foxconn potýká s nedostatkem pracovníků v elektrotechnických profesích, neměl tak dobrou informační nabídku, jakou si připravily jiné firmy. V prezentaci mu například chyběla možnost ubytování.

„Foxconn má přitom zájem o desítky zahraničních pracovníků. Možná ale při malé změně personální politiky by je snadno získal v České nebo Slovenské republice,“ míní ředitelka.

„Pro nás je výhodné, že Slováci měli stejný systém školství jako my, a proto lze jejich vzdělání u nás okamžitě využít,“ uvádí ředitelka. Na mezinárodní burze práce rozdali spoustu písemných informací a nyní doufají, že za dva měsíce, až skončí dovolené, se příznivé dopady akce projeví.

„Spíš však půjde o jednotlivce a menší skupiny, těžko lze ihned očekávat masový příliv nových zaměstnanců,“ dívá se realisticky na celou problematiku ředitelka Jana Klimečková.

JIŘINA MIKEŠOVÁ, Hradecké noviny, 26.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?