Na pomoc při léčení obětí bojů v Sýrii dá vnitro šest milionů Kč

12. 7. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Vláda dnes rozhodla o pokračování programu humanitárních evakuací syrských občanů. Z rozpočtu ministerstva vnitra bude na program vyčleněno šest milionů korun, řekl po jednání kabinetu premiér Petr Nečas (ODS). Využity budou na pomoc syrským občanům, kteří v důsledku bojů mezi vládou a opozicí utrpěli zranění a na místě se jim nemůže dostat patřičné péče.


Při realizaci programu bude ve fázi výběru syrských pacientů a jejich přípravy na odlet vnitro úzce spolupracovat s nevládní organizací Člověk v tísni, uvedl předseda vlády. „Pacienti se budou rekrutovat z řad obětí zásahů režimních vojsk,“ vysvětlil.

Na českém území budou pacienti a jejich případný doprovod mít postavení žadatelů o azyl nebo, pokud splní podmínky, dostanou devadesátidenní vízum.

Program ministerstva vnitra s názvem Medevac je především určen pro vážně nemocné děti z válkou či katastrofou postižených oblastí, jež nemají v místě pobytu možnost se léčit. Od roku 1993 bylo v rámci tohoto programu léčeno 141 pacientů, převážně dětí.

Při nynějších protestech proti režimu v Sýrii byli zejména mladí lidé vystaveni týrání a útokům. Následky těchto útoků, například ztráty nohou a rukou nebo zranění vnitřních orgánů, byly ošetřeny pouze urgentně a pro jejich zlepšení je třeba odborná péče, která v daných podmínkách není dostupná.

Česká republika dosud poskytla syrským uprchlíkům humanitární pomoc za 6,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?