Na poplatcích teď asi vydělá pošta

2. 2. 2010 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Využili jste v minulosti štědrosti kraje a nechali ho zaplatit regulační poplatek za ošetření, hospitalizaci, nebo předepsaný lék a hodláte v tom pokračovat? Pak budete zklamáni. Od včerejška to je totiž o něco těžší.


V krajských nemocnicích na Vysočině musíte od 1. února zaplatit regulační poplatek vždy. Teprve zpětně, nejpozději měsíc od zaplacení můžete s účtenkou o zaplacení a vyplněnou darovací smlouvou žádat na krajském úřadě o jeho proplacení zpět.

Tento kostrbatý systém kraj zavedl poté, co ministerstvo vnitra kvůli hrazení poplatků s některými kraji zahájilo správní řízení. „Ministerstvo vnitra tak nebude moci kraj Vysočina nařknout z toho, že nepostupuje v souladu se správním řádem,“ odůvodnil už dříve tuto změnu hejtman Jiří Běhounek.
Dotázaným pacientům se ale nový systém nelíbí.

„Kdyby si ti nahoře uvědomili, co způsobili. Celý ten systém je nesmysl, který může vymyslet snad jen někdo s rohama. Z horního patra mě sestry pošlou zase do přízemí k automatu zaplatit poplatek, vždyť je to úplný nesmysl,“ rozčiloval se včera u automatu na úhradu poplatků v jihlavské nemocnici pětasedmdesátiletý Miroslav Dvořák.

Systém se nelíbí ani dalším dotázaným pacientům bez ohledu na to, zda jsou zastánci či odpůrci regulačních poplatků ve zdravotnictví.

„Systém se mi zdá být složitý. Musíte zaplatit, vyplnit dotazník, poslat jej na úřad….nezaplatím 20 korun za dopis aby mi 30 korun vrátili, o vrácení má smysl uvažovat asi jen v případě vyšších položek,“ řekla ve vestibulu jihlavské nemocnice paní Marta.

Současné zpětné proplácení má ještě jeden háček - v případě, že pacient požaduje vrátit poplatky složenkou, může kvůli poštovním poplatkům žádat o vrácení pouze u částek převyšujících 90 korun.
To zrovna nenahrává důchodcům, kteří často třeba ani bankovní účet nemají.

Někteří pacienti o změně včera vůbec nevěděli. „Že jsou nějaké změny, se dozvídám až od vás, zase jen přibude papírování, nemá to logiku, vrácení poplatků řešit nebudu,“ okomentoval novinku čtyřiačtyřicetiletý Petr Neubauer z Jihlavy.

Dotázaní se často shodovali, že rozlišují poplatky v lékárnách a platby za ošetření lékařem od plateb za hospitalizaci. „Nejvíce lidem vadí poplatky v lékárnách, kde o dar žádá 86 procent pacientů, naopak v ambulancích požaduje vrácení poplatku jen 55 procent pacientů,“ uvedl statistiky Běhounek. Na pohotovostech žádá o dar 70 procent pacientů.

Také pětadvacetileté Evě z Pelhřimova poplatky ve zdravotnictví za některé služby nevadí. „Platby chápu za prohlídku, ale platit za každý lék, to už se mi nelíbí,“ řekla mladá žena. Ta včera v jihlavské nemocnici řešila, jak vrátit již uhrazený poplatek, když lékař neordinuje. Poplatek v takovém případě nevrací kraj, ale personál pokladny.

Nový systém vracení poplatků uvítala nemocniční lékárna v jihlavském špitále. Dosud musel personál často asistovat u podepisování darovacích smluv, nyní pouze předá účtenku o zaplacení. „Mohlo by to pro nás znamenat ulehčení,“ potvrdila vedoucí lékárny Marie Svobodová.

U soukromých lékáren se nic nemění. V některých nabízejí třeba odečtení poplatku od ceny léku, což je oproti nemocniční lékárně, kde je potřeba napsat žádost a čekat na peníze, teď pro lidi mnohem jednodušší.

Pacienti nyní platí 30 korun v ambulanci a za položku na receptu u léků s nižším doplatkem. Den v nemocnici přijde na 60 korun, pohotovost 90 korun. Osvobozeni od plateb jsou novorozenci, děti do 18 let neplatí v ambulanci. Těm byl spolu se seniory nad 65 let snížen ochranný limit z 5 000 na 2 500 korun.

Kraj má pro letošek na vracení poplatků v rozpočtu vyčleněno 55,5 milionu korun.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?