Na portálu se objevují i bio-psycho-sociální témata

9. 4. 2009 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Právě spuštěná lekce je první z této oblasti. S prodlužováním délky lidského života budou otázky týkající se populace seniorů stále aktuálnější. Problematika této věkové kategorie se už nebude řešit jen na geriatrických klinikách, ale téměř ve všech medicínských oborech. Je tedy zcela na místě, aby se pracovníci ošetřovatelských profesí (právě těch se bude práce se seniory týkat nejvíce) začali na tuto zcela specifickou oblast činnosti co nejdříve připravovat. Jakkoli to zní paradoxně – „stáří patří budoucnost“.


Hodnocení seniorů: Cílem této nové lekce je seznámit sestry s objektivními metodami hodnocení seniorů, které jsou součástí ošetřovatelské diagnostiky. Autorkou je Bc. Radka Kozáková, odborná asistentka z Fakulty zdravotnických studií na Ostravské univerzitě, která má i bohaté praktické zkušenosti. V lekci se mj. můžete seznámit i s řadou zajímavých testů. Jeden z nich uvádíme jako ukázku.

Test kreslení hodin – Clock Drawing Test (CDT)

Jedná se o jednoduchý a v praxi běžně používaný test pro screening a diagnózu časných fází demencí i pro sledování časných fází progrese poruchy. Umožňuje komplexně zhodnotit kognitivní funkce: * paměť, * vizuálně-konstrukční schopnosti a výkonné funkce (představivost a vlastní provedení, Topinková, 2005). V případech uvedených na obrázku byli pacienti požádáni, aby zakreslili ručičky na 8 hodin 20 minut. Pod každou kresbou jsou uvedena příslušná skóre CDT (Clock Drawing Test) a MMSE.

Těsně před dokončením jsou lekce

* Laktační poradenství * Neuroinfekce – infekce CNS přenášené klíšťaty

Připomínáme

Pro zájemce o celoživotní vzdělávání formou seminářů stačí na portálu EUNIO otevřít záložku: Kalendář akcí, kde se objeví celá programová nabídka Edukace.cz. I nadále vítáme vaše připomínky, příspěvky do diskuse nebo zajímavá samostatná sdělení. Adresa je stále stejná: www.eunio.cz, eunio@eunio.cz

Úspěšné studium v roce 2009 přeje redakce portálu EUNIO.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?