Na přerozdělování doplatí pacienti, tvrdí menší pojišťovny

26. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Na stoprocentní přerozdělování nakonec stejně doplatí pacienti," tvrdí ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. "Je nutné, aby zůstal prostor, ve kterém budeme moci dát lidem možnost volby..."


Zdravotnictví na první pohled vypadá jako ztrátový podnik: na nedostatek peněz si stěžují nemocnice, záchranky, lékaři i Všeobecná zdravotní pojišťovna. Přesto ale existují firmy, které slušně vydělávají: zaměstnanecké zdravotní pojišťovny.

A za posledních osm let jejich zisk činil zhruba tolik, kolik chybí Všeobecné zdravotní pojišťovně.

To by se mělo od ledna 2005 změnit, pokud ministryně zdravotnictví Marie Součková prosadí změny pojistných zákonů, které doporučuje právě Všeobecná zdravotní pojišťovna.

„Ostatní pojišťovny si tendenčně vybírají jen lukrativní pojištěnce. Naopak nemají zájem o ty s nákladnou léčbou. Pokud je v republice zhruba do deseti lidí s Gaucherovou nemocí, tak právě ta desítka bude u nás,“ tvrdí mluvčí VZP Jiří Suttner.

Léky pro jednoho takového pacienta vyjdou ročně na pět miliónů. Protože se peníze jen částečně rozdělují podle náročnosti léčby a věku pacientů, přichází VZP ročně o dvě miliardy. Podle expertů největší pojišťovny je ale horší, že tyto peníze utečou ze zdravotnictví.

Pojišťovny se předhánějí v nabídkách pacientům

Zaměstnanecké pojišťovny hradí svým klientům nadstandardní služby, které pomáhají zdravotnímu stavu jen nepřímo. Předhánějí se v doplatcích na brýle a kontaktní čočky. Třeba klient Oborové zdravotní pojišťovny tak může získat až deset tisíc. Vojenská zdravotní pojišťovna zase nabízí největší až sedmisetkorunový příspěvek na školní lyžařský výcvik.

Revírní bratrská pojišťovna nabízí na internetových stránkách program prevence, který jí má získat pojištěnce do 24 let. Na nich se dá nejvíce vydělat.

Menší pojišťovny o peníze přijít nechtějí a změny odmítají.

Gajdáček: musíme ponechat pacientům možnost volby

„Na stoprocentní přerozdělování nakonec stejně doplatí pacienti,“ tvrdí ředitel Svazu zdravotních pojišťoven Jaromír Gajdáček. „Je nutné, aby zůstal prostor, ve kterém budeme moci dát lidem možnost volby.“

Vyčítat menším pojišťovnám, že navíc nabízejí jen doplňkové služby, je podle Gajdáčka nesmysl. Jinou možnost neměly už v době svého zvyku před deseti lety, kdy byly založeny jako konkurence VZP.

V českém systému jsou bezplatné všechny zdravotní výkony a za lepší služby si lidé nemohou (až na malé výjimky) připlácet.

„Například oborová zdravotní pojišťovna přijde z šesti miliard o miliardu. A o tolik se sníží i úhrady lékařům,“ dodává Gajdáček.

Sám expert ČSSD Jozef Kubinyi připouští, že stoprocentní přerozdělování je návratem k předlistopadovému státnímu financování. „To ale nechceme,“ říká.

Všeobecné zdravotnické služby musí být pro všechny stejně dostupné, mělo by se ale zavést připojištění. Lidé by měli dostat šanci připlatit si u pojišťoven za některé zdravotní výkony, které by byly škrtnuty ze solidárního pojištění.

Aleš Vojíř, Petr Holub, Hospodářské noviny

DÁLE ČTĚTE:
Pojišťovny zažalují šéfa institutu zdravotní politiky
Děsivý průběh debaty o pojišťovnách
Pojišťovny: Změna přerozdělování pojistného je nutná, ale jinak
Nový systém je hrozbou

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?