Na přístroj pro nové kardiocentrum si musí nemocnice půjčit

6. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Zhruba 55 milionů korun investovala Nemocnice Liberec do nového pracoviště kardiologie. Největší část prostředků, zhruba 35 milionů, však stál koronarograf, na jehož financování si musí nemocnice půjčit...


LIBEREC -

„Investice by se však měla nejpozději do šesti let vrátit,“ řekl dnes u příležitosti otevření pracoviště ředitel nemocnice Jaroslav Krutský.

O záruku na úvěr požádala nemocnice Liberecký kraj. Přestože krajská rada záruku schválila, zastupitelstvo bylo proti. Podle hejtmana Pavla Pavlíka však zastupitelstvo návrh znovu projedná.

„Předcházející návrh nebyl dobře zpracován a zastupitelé ani nevěděli, za jakou částku by se měli zaručit,“ vysvětli postoj radních. Rád by také, aby na jednání vystoupil ředitel nemocnice.

Nemocnice podle něj už za přístroj zaplatila desetinu ceny, a záruku tak žádá na půjčku zhruba 32,5 milionu korun.

Modernizované oddělení invazivní a intervenční kardiologie má 39 lůžek. Pracoviště neumožňuje jen diagnostické výkony, ale zároveň nabídne pacientům s ischemickou chorobou srdeční i koronární angioplastika.

Tímto způsobem budou ošetřování pacienti s chronickou anginou pectoris i s akutním srdečním infarktem či takzvanými akutními koronárními syndromy, u kterých nová léčba snižuje pravděpodobnost úmrtí na polovinu.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?