Na průvod Prahou za nenarozené děti přišlo 1500 lidí

26. 3. 2012 8:10
přidejte názor
Autor: Redakce
Prahou v sobotu prošel průvod proti potratům, kterého se podle policejních odhadů zúčastnilo asi 1500 lidí. Pořádali ho odpůrci interrupcí z řad katolíků. Rodiny s kočárky, mladí lidé i senioři si připomněli, že od roku 1957, kdy v ČR platí potratový zákon, bylo usmrceno tři a čtvrt milionu nenarozených dětí.


Několik set metrů dlouhý zástup provázeli policisté, akce se obešla bez incidentů. Jen občas se z chodníků ozval nesouhlas s požadovaným zákazem potratů.

V čele průvodu nesli mladí lidé široký bílý pás s názvem pořádajícího občanského sdružení Hnutí pro život. Mnozí měli asi metr vysoké bílé dřevěné kříže a transparenty s nápisy „Pro své dítě nevol smrt, ale adopci“ nebo „Dítě je vždy nadějí“. Vidět byla i česká vlajka, obraz Panny Marie či Jezulátka, a pro výstrahu i fotka potraceného plodu.

„Letos dvanáctý pochod chce upozornit na to, že v ČR platí 55 let potratový zákon, který v posledních letech ročně připraví o život 25.000 dětí, denně 65. Myslím si, že to číslo je hodné toho, aby lidé, kteří vidí tento zákon jako nespravedlivý, upozornili, že nesouhlasí a přejí si změnu,“ řekla ČTK Zdenka Rybová z pořádajícího sdružení.

Průvod odpůrců potratů vyšel po 14:00 z Husovy ulice a pokračoval přes Staroměstské náměstí, kde se k němu připojilo několik desítek účastníků akce České děti - naše budoucnost, kterou tam pořádalo Hnutí D.O.S.T. na podporu tradiční rodiny. Několik set metrů dlouhý zástup zcela zaplnil úzké uličky Starého Města, účastníci hromadně odříkávali otčenáš a zpívali modlitby. Akci se zájmem přihlíželi turisté, kteří si protestující fotili a natáčeli. „Zbláznili se, jdu proti,“ ozvalo se kriticky z davu.

Pochod prošel přes Příkopy na Václavské náměstí, kde u sochy svatého Václava se konala „mše“ pod širým nebem. Řečníci prosili, ať se potraty v ČR nedělají a lidský život je chráněn už od početí zákonem. Apelovali na politiky, ať to prosadí. Trvali na tom, že potrat je krutý čin a nemá se dělat ani po znásilnění či u postiženého plodu.

Průvodu předcházela od 13:00 mše v kostele sv. Jiljí, sloužil ji pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Podle demografů se počet interrupcí v Česku trvale snižuje. Nejvíc potratů bylo v roce 1988 - přes 110.000, loni necelých 24.000. Česko vykazuje vůbec nejnižší potratovost ze všech postkomunistických zemí, ve kterých jsou interrupce dovoleny.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?