Na Rakovnicku nefunguje ani jedna lékárenská pohotovost

15. 1. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Od Nového roku nefunguje na Rakovnicku jediná lékárenská pohotovost. Nejnutnější léky tak ve dnech volna vydává jen lékařská služba prvni pomocí v rakovnické nemocnici...


Rakovník - Nejbližší lékárenská pohotovost je totiž až ve 25 kilometrů vzdáleném Kladně.

„Máme slíbenu schůzku, na niž nám krajští úředníci vysvětlí, jak by měla lékárenská pohotovost fungovat. Podle předběžných návrhů to vypadá, že ji budou sloužit pouze lékárny v Rakovníku. Ve všední dny do jedenadvaceti hodin a o víkendech od osmi do jedenadvaceti hodin,“ řekla předsedkyně Oblastního sdružení lékárenské komory Jarmila Chytrá.

To se už nyní některým lékárníkům nelíbí. Rada z nich do práce dojíždí a večer pro ně může být problém dostat se domů.

„Pokud budu v lékárně do devíti večer, domů se dostanu pojedenácté a ráno v sedm už znovu otvíráme. Služby během pracovních dnů jsou navíc zbytečné. Máme otevřeno do půl šesté, takže pacienti mají dost času si léky vyzvednout. Pokud mají potíže večer, vše potřebné dostanou v nemocnici,“ uvedla Božena Koránová z lékárny U Parku.

Lékárníci tak budou chtít prosadit pokračování systému střídání, který podle jejich názoru zcela dostačoval potřebám obyvatel okresu.

Do konce minulého roku se všechny lékárny okresu podílely na zajištění pohotovosti během víkendů a státních svátků podle již několik let neměnného systému střídání. Od l. ledna, kdy financování pohotovosti přešlo ze zaniklého okresního úřadu na středočeský krajský úřad, lékárníci přestali pohotovost sloužit.

Krajští úředníci dosud neuzavřeli s prodejci léčiv nové smlouvy. Podle Chytré se lékárenská komora snažila jednat s krajským zdravotním radou Miroslavem Petříkem o nových podmínkách smluv ještě před koncem roku, aby se tak včas zabránilo vzniku současné situace. Jednání ale neměla téměř žádný úspěch.

Problémem je i činnost lékařské služby první pomoci, která bude s jistotou fungovat jen do 20. ledna. Poté nemá krajský úřad prodlouženu smlouvu s žádným z privátních praktických lékařů, kteří pohotovost slouží.

Kraj přenechal vyřízení nových smluv lékařské pohotovosti na Územním středisku záchranné služby Kladno, kterou řídi Robert Zelenák. Ten svolal na zítřejší odpoledne schůzku, které se zúčastní i praktičtí lékaři a zástupci vedení rakovnické nemocnice.

Zástupkyně okresních privátních lékařů Eva Kasalická to však nepovažuje za nejlepší řešení: „Podobná schůzka se konala v Novém Strašecí. K žádnému závěru jsme na ní nedošli a pohotovost tam zanikla. Je zde mnoho problémů, které je nutné co nejdříve vyřešit.“

Pokud tomu tak opravdu bude, je možné, že na Rakovnicku přestane fungovat jediná lékařská služba první pomoci. „V takovém případě se budeme muset obrátit na soud, který lékařům stanoví přesné podmínky smluv. Současný zákon totiž lékařům nařizuje pouze povinnost na pohotovosti sloužit,“ říká Zelenák.

ONDŘEJ KINKOR, Mladá fronta Dnes, 15.1.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?