Na separovaná egyptská dvojčata čekají léta plastických operací

18. 11. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Egyptská siamská dvojčata, která před měsícem oddělili američtí chirurgové, podstoupí brzy další sérii operací. Jejich konečným cílem bude definitivně zahladit stopy separace. Tyto plastické zákroky si mají podle lékařů pečujících o zdraví obou chlapců vyžádat několik let…

DALLAS –

Doktor David Genecov z kliniky v texaském Dallasu, kde byla dvojčata oddělena, dnes informoval, že při nadcházejících operacích budou s největší pravděpodobností využity speciální syntetické materiály. Ty mají posloužit k rekonstrukci deformovaných lebečních partií, jimiž byli chlapci srostlí.

Celková doba pooperační rekonstrukce, kterou musí nyní dvouletí bratři Ahmad a Muhammad Ibráhímovi podstoupit, bude „velmi dlouhá“, zdůraznil doktor Genecov.

„Závěrečnou fází bude vytvoření nové lebky. K tomu ale zjevně nedojde dřív, než jim bude 18 let,“ upřesnil chirurg.

Jak dodal, další podrobnosti budou k dispozici na tiskové konferenci v pondělí.

Oba chlapci se po velmi náročném separačním zákroku který trval 34 hodin, zotavují velmi dobře. Zatím se vyvarovali veškerých komplikací, které by mohly mít fatální následky, jako jsou infekce, otok mozku či krevní trombóza. Pooperační rány jsou ukryty pod speciálními obvazy, které zajišťují ochranu před vnějším prostředím.

Lékaři informují veřejnost o zdravotním stavu chlapců pravidelně. V úterý šéfchirurg James Thomas konstatoval, že Muhammadovy svaly na krku a na zádech sílí. Jeho bratr Ahmad se sice nezotavuje tak rychle, ale i u něho došlo od operace k významnému pokroku.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?