Na Slovensku protestovali zdravotníci, zájem byl ale malý

3. 4. 2011 8:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Slovenští zdravotníci v pátek v Bratislavě protestovali proti nedostatečnému financování resortu, nízkým platům a nevyhovujícím pracovním podmínkám.


Ačkoli akci před ministerstvem zdravotnictví podpořili specialisté, komory lékařů i sester, protest přilákal pouze několik desítek lidí. Zdravotnické odbory vyhlásily stávkovou pohotovost, k razantnějšímu prosazování svých požadavků zatím ale nepřistoupí. Na pacienty neměla demonstrace žádný vliv, protože protestovali pouze zdravotníci, kteří nebyli ve službě.
Slovenští lékaři už delší dobu kritizují poměry ve zdravotnictví, začátkem března například na hodinu přerušili práci. Zatím se jim však nepodařilo dohodnout se na podobném postupu jako v Česku. Jejich čeští kolegové si díky protestní iniciativě s názvem Děkujeme, odcházíme vybojovali zvýšení platů.
„Slováci potřebují asi více tlaku k tomu, aby se sjednotili. Myslím, že by měli ještě trochu přitvrdit muziku. Ty protesty by měly buď mohutnět, nebo přejít do nějakých konkrétních akcí,“ řekl novinářům Ladislav Kucharský z českého Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče, který dnes v Bratislavě své kolegy podpořil.
Příští týden se chtějí slovenští zdravotníci sejít s poslanci parlamentu, poté zváží další postup. „Pokud vláda nepřistoupí k řešení situace, určitě budou následovat také další kroky,“ poznamenal předseda Slovenského odborového svazu zdravotnictví a sociálních služeb Anton Szalay. Zároveň zdůraznil, že nespokojenost zdravotníků nebude mít vliv na poskytování zdravotní péče.
Kucharský prohlásil, že lékaři a sestry by mohli dosáhnout svých požadavků i bez hrozby odchodu ze zaměstnání. „Mnohem schůdnější cesta než dávání výpovědí by byla, kdyby lékaři ze dne na den začali dodržovat zákoník práce. Já myslím, že ten systém by zkolaboval i bez výpovědí. Kdyby totiž odpracovali jen to, co mohou podle zákoníku práce odpracovat, nedělali by na dohodou o pracovní činnosti, nešvindlovalo by se s úvazky, tak ten systém zkolabuje i bez výpovědí,“ uvedl.
V minulosti slovenští zdravotníci velké protesty neorganizovali, ve větším počtu stávkovali za vyšší mzdy naposledy před pěti lety. Aktivitu však vystupňovali poté, co se lékařům v českých nemocnicích pod hrozbou hromadných výpovědí podařilo prosadit růst platů. V budoucnu by tak čeští lékaři měli vydělávat až dvakrát tolik co jejich slovenští kolegové, už v současnosti jsou přitom výrazné rozdíly v jejich finančním ohodnocení.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?