Na spolupráci vydělají pacienti i personál

25. 7. 2006 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
"Hospodařit v plusu může jen ten, kdo může výrazněji ovlivnit své příjmy dle vývoje fixních a ostatních nákladů. Naším stěžejním příjmem jsou platby od pojišťoven, jejichž výše je daná historicky. Ve srovnání s karlovarskou a sokolovskou nemocnicí dostáváme podstatně méně peněz," tvrdí Horník...


ŘEDITEL CHEBSKÉ NEMOCNICE ILJA HORNÍK ŘEKL PRÁVU:

Loňské hospodaření chebské nemocnice skončilo ztrátou ve výši šesti miliónů korun. Co ji způsobilo?

To vůbec není špatný výsledek. Hospodařit v plusu může jen ten, kdo může výrazněji ovlivnit své příjmy dle vývoje fixních a ostatních nákladů. Naším stěžejním příjmem jsou platby od pojišťoven, jejichž výše je daná historicky. Ve srovnání s karlovarskou a sokolovskou nemocnicí dostáváme podstatně méně peněz. A jen pro srovnání: ještě v roce 2003, za mého předchůdce, byl schválen rozpočet se ztrátou 31 miliónů korun.

Od 1. července je chebská nemocnice součástí akciové společnosti Krajská nemocnice Karlovy Vary. Co se tím mění pro pacienty?

V medicínské části zatím vůbec nic. Jsou hotovy audity pro klinické obory, chirurgii, internu, ARO a gynekologii, na základě kterých vznikne zdravotní plán. Bude se pracovat třeba i s údaji o vytíženosti operačních. Závěr nastíní, jak ve spolupráci tří nemocnic poskytovat péči co nejkvalitněji a zároveň nejekonomičtěji. Struktura zařízení ale zůstane stejná, oddělení se rušit nebudou.

Jak se díváte na společné účetnictví a nákupy zdravotnického materiálu a léků?

Určitě je to plus. Největší část nákladů na provoz nemocnic spolknou mzdy, velký prostor k hledání cest, jak ušetřit, je ale právě u materiálu a léků. Nemocnice mají třeba některé dodavatele stejné, takže se dá jednat o výhodnějších podmínkách.

Na řízení krajské nemocnice kraj najal firmu Česká zdravotní.

Lidé z České zdravotní vnesli do věci manažerský pohled. Je to přiblížení se světu. Zdravotnická zařízení si nemohou hrát na vlastním písečku. Chtějí-li třeba získat akreditaci v rámci České republiky, musejí vyhovět všem národním standardům. Ty například detailně popisují postup práce při jednotlivých výkonech, ale zahrnují i otázku přístupu k pacientům.

Představenstvo krajské nemocnice slibuje narovnání platů, na čemž by personál chebské nemocnice měl vydělat.

Plánuje se jednotný mzdový předpis. Základem je, že by v ohodnocení stejně kvalitní práce stejně kvalifikovaných pracovníků všech tří nemocnic neměly být výrazné rozdíly. To ale bude myslím běh na delší trať.

V poslední době jste se potýkali s odchody lékařů, zvláště z interny. Jaký je současný stav?

Řekl bych, že stabilizovaný. Soustředili jsme se na doplnění stavu mladými lékaři, v posledních měsících jich přišlo deset. Jsou většinou z regionu, jejich motivace zůstat tak bude vyšší než u lékařů třeba ze Slovenska.

A jaké jsou plány nemocnice pro nejbližší období?

Dokončuje se otevření nemocničního areálu směrem do Pastýřské ulice, což je důležité kvůli průjezdu vozidel záchranné služby. Stěžejní ale je plánovaná oprava střechy a fasády pavilónu gynekologickoporodnického a onkologického oddělení. Začít chceme na podzim.

Právo

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?