Na stanovení výše částky za porod se pohledy odborníků liší

5. 6. 2012 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
Porodníci by si podle prezidenta České gynekologické a porodnické společnosti Vladimíra Dvořáka měli sami určit cenu svých služeb. Je podle něj v pořádku, když si ocení jednotlivé výkony tak, aby žena dala za "balíček" péče kolem porodu 45.000 korun.


Podle předsedkyně společnosti medicínského práva Jolany Těšínové to ale nejde. Platby jsou možná protiústavní, čeká se na vyjádření Ústavního soudu. I kdyby je potvrdil, znemožní tato výše platby přístup k lepší péči.

O plánech porodníků na sčítání plateb napsaly dnešní Lidové noviny. Ministerstvo zdravotnictví proti takovému postupu prý nic nenamítá. Podle jeho pokynu, který platí od 1. června, nesmí poplatek za volbu lékaře přesáhnout 5000 korun, za primáře či přednostu 15.000 korun. Polovinu dostane nemocnice, polovinu lékař, který ale částku musí zdanit a zaplatit z ní pojištění.

Podle šéfa podolské porodnice Jaroslava Feyereisla mělo ministerstvo nechat částky na jednotlivých pracovištích i zájemcích. Před porodem trvá péče devět měsíců, kolem termínu porodu by měl být lékař na telefonu tři týdny a k dispozici by měl být i šest týdnů po porodu, vypočítal ředitel.

„Každý jednotlivý lékař by si měl cenu určit sám po dohodě se svým zařízením, je to vždy o poptávce a nabídce, nemá to být direktivně omezeno,“ řekl ČTK Dvořák. Soudí, že když se stanoví cena pro lékaře nepřijatelná, nebude službu poskytovat.

„Kdyby lékař musel za 5000 korun vzít každého, kdo si řekne, udře se. Musí to být nastaveno tak, aby služba nebyla na jedné straně nadužívána, na druhé straně aby o ni vůbec někdo měl zájem. Jestli to bude 5000 nebo 40.000, si každý lékař řekne sám,“ shrnul Dvořák.

Těšínová vidí zásadní problém v tom, že platby nejsou stanoveny zákonem, ale jen pokynem ministra. I proto jsou všechny dosavadní nadstandardy, jako je lehčí sádra či lepší oční čočka, předmětem ústavní stížnosti ČSSD.

„Další je otázka pohledu, zda 45.000 korun už nemá diskriminační akcent. Diskriminaci zakazuje ústava i úmluva o biomedicíně,“ řekla Těšínová ČTK. Ústava mluví o rovném přístupu a přiměřenosti, tak vysoká částka ale už podle ní znemožňuje přístup k lepší péči.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?