Na stavbu ICRC v Brně je pro příští rok 670 milionů korun

8. 12. 2009 8:23
přidejte názor
Autor: Redakce
V areálu svatoanenské nemocnice v Brně by se příští rok mělo prostavět 670 milionů korun. S výdaji počítá stát na stavbu Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC), řekl novinářům ředitel nemocnice Petr Koška.


Potvrdil, že nemocnice podala žádost o stavební povolení. Úřad by ho měl vydat v prosinci, dodal.

ICRC má podle uzavřených smluv postavit firma OHL ŽS, která s cenou 1,9 miliardy korun vyhrála výběrové řízení. „Dalších 720 milionů korun budou stát přístroje,“ řekl ředitel.

Pozemek pro stavbu výzkumného centra je podle vedení nemocnice připraven. Před rokem tam politici a lékaři poklepávali základní kámen. Od té doby se na místě uskutečnil archeologický průzkum. „Hloubení základů je tak zčásti připraveno,“ řekl Koška.

V centru by nové metody léčby měli brněnští odborníci vyvíjet spolu s experty americké kliniky Mayo, která patří ke dvěma nejprestižnějším pracovištím svého druhu ve Spojených státech.

Spolupráci s Američany navázal iniciátor projektu a dnešní Koškův náměstek pro ICRC Tomáš Kára. Podle něj by fungování centra mělo pacientům v Brně zpřístupnit metody léčby, které by se jinak dostaly do užívání v ČR asi s dvouletým zpožděním.

Kromě stovek milionů korun, které by na projekt příští rok měl uvolnit stát, není financování celého projektu za zhruba tři miliardy korun jasné.

Jeho tvůrci se chtějí ucházet o evropské peníze, ovšem ve stejném programu jako konkurenční brněnský Středoevropský technologický institut (CEITEC) čtyř brněnských vysokých škol a tří ústavů Akademie věd s rozpočtem 6,5 miliardy korun.

„Bylo by skvělé, kdyby na dotaci dosáhly oba,“ řekla ČTK nedávno Marie Zezůková z brněnského magistrátu, která se zabývá strategií městského rozvoje.

„Ta šance je velmi malá,“ domnívá se však rektor Masarykovy univerzity Petr Fiala.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?