Na Šumavě v létě vzrostl počet zásahů horské služby, je víc lidí

16. 7. 2014 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Šumavě letos v letní sezoně vzrostl počet úrazů a případů, u kterých zasahovala horská služba. Zatímco loni měli horští záchranáři od 1. května do 13. července na celé Šumavě 164 zásahů, letos jich bylo už 208.


Oproti loňsku vzrostl také počet lidí, pro které musel kvůli těžkému zranění nebo vážnému zdravotnímu stavu letět vrtulník. Nárůst je dán větším počtem lidí, kteří na horách letos v létě jsou. Loni návštěvnost na začátku letní sezony poznamenalo nepříznivé počasí a záplavy. I když se Šumavy tolik netýkaly, lidí přijelo méně, řekl dnes ČTK náčelník šumavské horské služby Michal Janďura.

Podle letošních statistik jely pro 44 zraněných lidí sanitky, pro devět těžce poraněných lidí letěl z Plzně nebo z Českých Budějovic vrtulník. Loni za stejnou dobu odvezly sanitky 50 lidí a vrtulníky další čtyři těžce zraněné. Členové horské služby v špatně dostupném terénu a s větší dojezdovou dobou záchranné služby vyjíždějí nejen k úrazům turistů, ale i ke zdravotním kolapsům obyvatel, dělníků a rekreantů.

Dostanou se k nim podstatně dřív než sanitka, často i během několika minut. Používají například automatické defibrilátory. Letos eviduje horská služba na Šumavě také tři úmrtí, nijak ale nesouvisí s úrazy turistů, řekl Janďura.

I když se podle něj v posledních letech výrazně změnila situace a cyklisté převážně jezdí s helmami, mnozí stále nedodržují zásady bezpečného pohybu na horách, nezřídka přeceňují svoje síly a neodhadnou situaci. Na výjezdech horské služby mají právě cyklisté výrazný podíl. „Měli by také pamatovat na to, že ne všechny šumavské cesty, po kterých jezdí, jsou jen pro ně a pro pěší turisty. Jezdí na nich třeba i lesní technika a stroje, a je proto třeba dbát na opatrnost a bezpečnost,“ uvedl Janďura.

Zhruba stejný počet zásahů jako loni mají letos členové Informační a strážní služby Národního parku Šumava. Letos už ale evidují stejně úrazů cyklistů jako za celou loňskou letní sezonu. Největší nápor turistů přitom právě začíná, řekl ČTK mluvčí parku Jan Dvořák. Letos v létě zasahovali šumavští strážci zatím u 106 případů ve volném terénu, z toho bylo 23 úrazů cyklistů. Loni za celou sezonu měli 416 zásahů, z toho 23 u zraněných cyklistů. V roce 2012 šumavští strážci zasahovali za letní sezonu u 499 případů, z toho bylo 27 úrazů cyklistů, doplnil Dvořák.

Letní sezona začíná pro horskou službu 1. května. Například 22. května letěly na Šumavu pro vážně zraněné cyklisty dva vrtulníky. Při jízdě na elektrokole se zranil čtyřiasedmdesátiletý Němec, který spadl při jízdě z kopce v zatáčce mezi Borovými Ladami a Kvildou. V bezvědomí ho odvážel vrtulník. O pár hodin později pětapadesátiletý muž při sjezdu na šotolinové cestě od Tříjezerní slati přejel příčnou mezeru, ztratil kontrolu nad kolem a spadl. Poranil si hlavu a také jeho odvážel do nemocnice vrtulník.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?