Na transplantaci nyní čeká v republice kolem tisícovky lidí

16. 7. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Odborníci transplantační medicíny jsou přesvědčeni, že v důsledku podezření z nekalé činnosti v transplantačním centru v Ostravě byla ohrožena šance nemocných lidí čekajících na vhodného dárce orgánu. "Pokud se nějaká činnost kriminalizuje, lidé, kteří se na ní podílejí, tzn. lékaři, rodiny případných zemřelých dárců orgánů, ale i případní živí dárci se od ní kvůli nejistotě odvracejí...


“ řekl předseda České transplantační společnosti a přednosta Transplantcentra IKEM Štefan Vítko.

Ostravská kauza vypukla v roce 1999, loni se její dopad podle Vítka už přece jen zmírnil: trend poklesu dárců orgánů se zastavil, odběrů bylo uděláno o něco více než před dvěma roky. „Pořád jich ale není tolik jako v roce 1997. Na transplantaci nyní čeká kolem tisícovky lidí,“ řekl Vítko, který je rád, že rok a půl trvající šetření poslanecké komise neprokázalo obchodování s lidskými orgány. Předseda bývalé poslanecké komise pro vyšetření ostravského případu Josef Janeček (KDU-ČSL) však tvrdí, že zjišťováním nedostatků a chyb v ostravském centru nebyla ohrožena šance pacientů na nalezení dárce orgánu. „Je to interpretace, která nemá žádný racionální podklad,“ uvedl.

Přednosta kliniky kardiovaskulární chirurgie Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Jan Pirk je ale také přesvědčen, že atmosféra kolem podezření z nekalé činnosti v transplantačním centru měla vliv na počet transplantací. „V roce 1997, kdy jsme byli nejúspěšnější, jsme v IKEM dělali 65 transplantací srdce, teď nejvýš 40,“ vysvětlil a dodal, že čtvrtina ze současných čtyř desítek čekatelů na transplantaci srdce se jí nemusí dočkat. Vítko i Pirk připouštějí ovšem také další možnou příčinu poklesu počtu těchto operací a tou je změna způsobu jejich financování. Dříve měla nemocnice každý léčebný výkon placen zvlášť, nyní dostává paušál.

„Pro nás, transplantační odborníky a vůbec transplantační medicínu, i pro pacienty je velice důležité, aby nevznikl dojem, že někdo chce nějakou nekalost zakrývat. Když někdo poruší předpisy, musí nést následky,“ zdůraznil Vítko.

(ika), Hospodářské noviny, 16.7.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?