Na trenažérech v Brně si medikové vyzkoušejí operace virtuálně

27. 11. 2013 8:12
přidejte názor
Autor: Redakce
Brněnská Fakultní nemocnice u svaté Anny má nové trenažéry, na kterých si studenti medicíny budou moci vyzkoušet virtuální operace. Teprve potom přistoupí ke skutečným operacím s pacienty na sále.


Práce chirurga je velmi důležitá a náročná a často závisí na jednom člověku. Na simulátoru se studenti budou moci naučit řešit problémy krok za krokem a bez stresu, řekl novinářům děkan Lékařské fakulty Masarykovy univerzity Jiří Mayer. Simulační přístroje vyšly na 7,5 milionu korun.

„Veškerá činnost má společného jmenovatele, a to je bezpečnost pacienta. Zkušenosti ze simulačních přístrojů se přenesou na sál a nejvíc z této tréninkové činnosti bude profitovat právě pacient,“ uvedla mluvčí nemocnice Šárka Urbánková. Podle ní jsou simulátory první v ČR. Studenti na simulátoru uvidí také změny v organismu, které u nemocných lidí nastávají. V praxi potom budou méně zaskočení a jistější.

Podle děkana Mayera nyní neexistuje přesná definice toho, co musí absolventi lékařských fakult zvládat. „My na těchto definicích pracujeme. Problémem je, že když určíme, že by student měl být alespoň jednou přítomen resuscitaci, tak mu to musíme zajistit. V provozu nemocnic je to však velmi obtížné,“ uvedl. Simulační jednotky právě takové situace umožní.

Studentům navíc přístroje dají zpětnou vazbu. „Například pokud student udělá chybu, přístroj nasimuluje vykrvácení pacienta a potom ten výstup hodnotí velmi negativně,“ uvedl lékař Tomáš Paseka z chirurgické kliniky. Přístroj umožní několik programů, nejčastější operace v břišní dutině, ale i srdce či plic. Simulátory budou sloužit také začínajícím lékařům, kteří mají za sebou jen několik operací a potřebují si nanečisto vyzkoušet složitější úkony.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?