Na trh zřejmě vstoupí Česká průmyslová pojišťovna

25. 5. 2009 10:11
přidejte názor
Autor: Redakce
Neověřené informace o fúzi tří menších zdravotních pojišťoven dostávají jasnější obrysy. Hutnická zaměstnanecká pojišťovna potvrdila jednání o sloučení s Českou národní zdravotní pojišťovnou, a ta dala jasně najevo svůj zájem o takovou fúzi. Na trh tak během několika měsíců vstoupí Česká průmyslová pojišťovna...


Hutnická zaměstnanecká pojišťovna (HZP) se před časem spojila se zdravotní pojišťovnou Agel. Nyní ale vyzvala k připojení i Českou národní zdravotní pojišťovnu (ČNZP). A podle rozhodnutí správní rady sloučení nic nebrání. „Správní rada České národní zdravotní pojišťovny na svém zasedání podpořila projekt vzniku České průmyslové pojišťovny,“ potvrdil pro ČT ředitel pro strategický rozvoj pojišťovny Petr Illetško. Fúzi potvrdil i marketingový ředitel HZP Josef Křivánek. „Cílem je vytvořit silnější subjekt, který by byl založen stejně jako původní zaměstnanecké pojišťovny na úzké spolupráci s českým průmyslem. V tomto kontextu HZP nepopírá, že o vzniku takové zdravotní pojišťovny jedná s ČNZP,“ konstatoval pro ČTK Křivánek.

Dodal, že pokud by pojišťovna zaměřená na český průmysl vznikla, stane se tak nejdříve na podzim nebo počátkem příštího roku. Podle něj zdravotní pojišťovna českého průmyslu může dlouhodobě prosperovat lépe, než izolovaně působící zaměstnanecké pojišťovny. „HZP se domnívá, že zdravotní pojišťovna českého průmyslu zůstane na trhu i po případné reorganizaci zdravotního pojištění v příštích letech, tak jak ji avizují úvahy politiků,“ doplnil Křivánek.

Spojením obou pojišťoven vznikne třetí největší pojišťovna v zemi. Díky zdravotnickému byznysu miliardáře Chrenka bude navíc vybavená vlastní sítí nemocnic, poliklinik a lékáren. Regionální lékaři se ale obávají, že by takový ústav mohl zvýhodňovat vlastní zdravotnická zařízení. Vše teď záleží na ministerstvech financí a zdravotnictví a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže.

Na spojení HZP s Agelem se správní rady obou pojišťoven dohodly v polovině dubna. Fúzi pojišťoven musí schválit ministerstva zdravotnictví a financí. Po spojení těchto dvou subjektů by měla pojišťovna zhruba 430.000 klientů. Po případném sloučení s ČNZP, která vznikla v roce 1994, by se počet pojištěnců navýšil na zhruba 730.000 osob.

msvo, www.Zdravi.Euro.cz

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?