Na umělý kloub čekají pacienti v kraji dokonce až dva a půl roku

30. 1. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Lidé s vážným onemocněním kyčle či kolena čekají v Moravskoslezském kraji na operaci umělého kloubu i dva a půl roku. "Tento problém trvá už léta...


Moravskoslezský kraj - Na více operací je zapotřebí více peněz, a také narážíme na kapacitní možnosti. Máme jen jeden operační sál, 30 lůžek, určitý počet lékařů, “ vysvětluje primář ortopedického oddělení ostravské fakultní nemocnice Zdeněk Cichý. Podobná situace je v řadě nemocnic. Nedávno se ministr zdravotnictví Bohumil Fišer (ČSSD) rozhovořil o připravovaném projektu, jenž by měl čekací lhůty podstatně zkrátit. Podle ministra má projekt vyřešit nákup drahých umělých kloubů a změnit finanční politiku mezi nemocnicemi a pojišťovnami. „Nemocnice pak budou moci provádět velké množství operací bez toho, aby bedlivě hlídaly limit svého rozpočtu, “ uvedl ministr. Pokud se však pacienti s pokročilou artrózou (vleklé degenerativní onemocnění kloubů, které nejčastěji vede až k endoprotéze) a lékaři těší, že se od příštího roku situace změní, má to několik háčků. „Projekt je v návrhu, s pojišťovnami zatím neprojednáván. S uvedením do praxe se počítá od roku 2003, ve vazbě na státní rozpočet, “ uvedl mluvčí ministerstva Otakar Černý. Mluvčí VZP Kateřina Zamastilová potvrdila, že dosud o projektu nemají žádné infomace. V praxi to znamená, že zkrácení čekacích dob na totální endoprotézy je ještě v plenkách a není jisté, zda se na něj ve státní kase najdou peníze. Cena jedné cementované kloubní náhrady se pohybuje kolem 10 tisíc korun, dokonalejší titanové stojí 60 až 80 tisíc, ale i přes sto tisíc korun. Vzhledem k blížícím se volbám může jít o slib, který nový ministr nebude ochoten uskutečnit, a dá přednost jiným projektům.

„Projekt zkrácení čekacích lhůt je v návrhu, s pojišťovnami zatím neprojednáván.“

mluvčí MZ Otakar Černý

Ortopedové v kraji se shodují, že zkrátit čekání na náhrady kloubů by přineslo pacientům úlevu, ale že pomůže jen větší přísun peněz od pojišťoven. A o tom zatím ministerstvo s pojišťovnami nejednalo. Chce-li pacient operaci v ostravské fakultní nemocnici, musí počítat i s dvouletým čekáním. „Ročně operujeme 130 kyčlí a 90 kolen. Právě těžkých artróz kolen teď stále přibývá. Čím je pacient mladší, tím kvalitnější protézu dáváme, „popisuje primář Zdeněk Cichý, na jehož oddělení se čeká 2,5 roku na operaci kyčle a dva roky na náhradu kolena. Nejkratší lhůty na totální endoprotézy, a to půl roku až rok, jsou zatím ve Slezské nemocnici v Opavě. „Až se otevřou nové operační sály, situace by se měla zlepšit. Záleží na pojišťovnách, “ dodal zástupce primáře ortopedie Zdeněk Flašar. „Je to otázka peněz. Od roku 1997 máme paušály a musíme vyjít s balíkem peněz, který dostaneme, “ říká primář Mojmír Svoboda z nemocnice ve Městě Albrechticích. Na novou kyčel, jichž operují přes sto ročně, tam čekají pacienti přes rok, na kolenní kloub i dva a půl roku. V nemocnici ve Frýdku-Místku provádějí ročně 130 endoprotéz kyčlí a kolen. I tam se už těší na ukončení rekonstrukce operačních sálů. „Čekací doba je zatím asi 1,5 roku. Akutní stav operujeme samozřejmě hned, “ vysvětluje primář Jiří Šobora. Rok a půl až dva roky předem objednávají i v Novém Jičíně, kde ročně dostane endoprotézu asi 140 pacientů. „Mohli bychom dělat víc, záleží na financích, “ říká lékařka Daniela Rosinská. V Orlové šéf ortopedie nemohl poskytnout informace, protože s tiskem komunikuje jen vedení nemocnice. V Městské nemocnici Ostrava-Fifejdy primář Jaroslav Musialek se slovy „Nebudu se vyjadřovat, neznám vás, „položil telefon.

Silvie Kleková, Moravskoslezský deník, 30.1.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?