Na Ústeckoorlicku mají podezření na Creutzfeld-Jakobovu chorobu

26. 4. 2002 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Podezření na onemocnění Creutzfeld-Jakobovou chorobu (CJCH), která je lidskou obdobou nemoci "šílených krav" BSE, diagnostikovali v minulých dnech lékaři u ženy vyššího středního věku na Ústeckoorlicku...


Informaci ČIA potvrdil epidemiolog Okresní hygienické stanice v Ústí nad Orlicí Pavel Slezák.

„Žena měla potíže během posledního roku. Podezření na tuto nemoc diagnostikovala Fakultní nemocnice v Hradci Králové,“ řekl epidemiolog. Odmítl upřesnit s ohledem na rodinu místo bydliště ženy i zdravotnické zařízení, ve kterém v současnosti je. Podle informací ČIA byla žena ještě ve středu naživu.

ČIA rovněž zjistila, že na Ústeckoorlicku se jedná již o druhý případ onemocnění Creutzfeld-Jakobovou chorobu, a to dokonce ve stejné lokalitě. „Je tomu tak, ale více nemohu s ohledem na lékařské tajemství sdělit,“ uzavřel Slezák.

Jako nejpravděpodobnější zdroj nákazy Creuzfeld-Jakobovou chorobou u lidí se jeví tkáň skotu postiženého nemocí šílených krav. V Českých chovech byla BSE poprvé potvrzena v polovině loňského roku. K 1. dubnu letošního roku bylo v ČR testováno celkem 164 080 kusů skotu. Z uvedeného množství byly do současné době zjištěny pouze dva pozitivní nálezy.

Anopress, 26.04.2002

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?