Na Ústecku chybí zhruba stovka lékařů, péči prý zvládají

6. 4. 2010 8:59
přidejte názor
Autor: Redakce
Nemocnice Ústeckého kraje postrádají zhruba stovku lékařů. Podle vedení společnosti ale současný počet lékařů dokáže zvládnout veškeré plánové i akutní lékařské zákroky. Nemocnice nyní čekají až ze škol vyjdou noví absolventi, kteří by pomohli počet lékařů doplnit.


Nemocnice v Ústí nad Labem, Děčíně, Mostě, Chomutově a Teplicích patřících Ústeckému kraji dohromady zaměstnávají 838 lékařů, k optimálnímu číslu ale zhruba stovka chybí.

Nejvíce nemocnici scházejí anesteziologové, internisté a dětští lékaři. Česká se proto až z lékařských fakult vyjdou noví absolventi, kteří by mohli pomoci plánovaný počet lékařů doplnit.

Nemocnice láká na stipendia

Na mladé lékaře se nemocnice spoléhá stále častěji, asi 50 studentům vyšších ročníku medicíny dokonce platí stipendium. Podmínkou výplaty peněz je, že po dokončení fakulty lékař nastoupí do některé z nemocnic Krajské zdravotní.

Podle mluvčího Krajské zdravotní Jiřího Vondry již několik stipendistů začalo ve společnosti pracovat. Nově nemocnice plánuje do Ústí nad Labem během dubna na exkurzi přivézt studenty lékařských fakult z Prahy a Plzně.

Podle náměstka ředitele Jana Lamiho jim chce ukázat, že vybavení nemocnic v Ústeckém kraji je srovnatelné, někdy i lepší než v některých nemocnicích v Praze.

Představitelé nemocnice přiznávají, že se tak snaží bojovat i s nabídkami zahraničních nemocnic, které se současné mediky také snaží lákat na práci u nich.

Lékaře si nemocnice půjčují

Nedostatek lékařů pomáhá řešit i skutečnost, že Krajskou zdravotní tvoří pět nemocnic, v případě potřeby tak může jednoho chybějícího odborníka snadno zastoupit specialista z jiné nemocnice.

V současnosti například chybějícího specialistu na ústeckém oddělení ARO nahradil kolega z Chomutova.

Přístroje za 750 milionů, další čtvrt miliarda je na cestě

Přístrojové vybavení nemocnice je opravdu na vysoké úrovni, loni totiž nakoupila přístroje za zhruba 750 miliónů korun, poskytnutých z evropských peněz. A s nákupem nekončí, dotace ve výši zhruba 250 milionů korun mají již slíbené. Nemocnice nakoupila 794 různých přístrojů.

Byla mezi nimi i magnetická rezonance pro ústeckou nemocnici, u které Krajská zdravotní čelí podezření, že ji koupila příliš draze. Případ prošetřuje i Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF).

Kontrolu na úřadu regionální rady Severozápad, který posvětil čerpání evropských peněz Krajské zdravotní, nařídilo i ministerstvo financí.

„Krajská zdravotní si nechala na nákup udělat i audit a ten potvrdil, že nákup je v pořádku,“ uvedl pro Právo předseda jejího představenstva Petr Benda.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?