Na Václavském náměstí se upálil mladý muž

6. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Dnes ráno se u budovy Národního muzea na Václavském náměstí v Praze upálil 19letý Zdeněk A. z Humpolce - zemřel při převozu do nemocnice ve voze záchranné služby...


Lékaři těžce popáleného mladíka v sanitce převedli na umělé dýchání. Po čtyřiceti minutách intenzivní resuscitace mladík zemřel.

Před upálením zanechal na internetu dopis na rozloučenou pod názvem Pochodeň 2003.

V tomto dopise si stěžuje na nedostatky projevující se na celém světě („vláda peněz“ či ekologické havárie), jejichž řešení politici opomíjejí, ale i na problémy projevující se v ČR po roce 1989.

Českou demokracii označil za „takzvanou demokracii“ a vyzval k prosazování „skutečné vlády lidu“, kdy jakékoli nové zákony a předpisy by měly procházet lidovým referendem, nikoli jen rukama politiků.

Ministr vnitra Stanislav Gross potvrdil, že mladík si v dopise na rozloučenou stěžuje na neutěšené poměry v ČR.

Součková: musela bych číst dopis celý

Jak tuto lidskou oběť vnímá ministryně zdravotnictví Marie Součková jako lékařka, ale i jako významná představitelka vládnoucí ČSSD? Ministryně na tento dotaz novinářů odpověděla, že není dosud seznámena s celým obsahem dopisu mladého muže a že obětování lidského života je vždy nešťatným rozhodnutím.

Pokud jde o mladíkem vyjádřenou nespokojenost s poměry v ČR, muselo by se podle ministryně ověřit, co konkrétně měl na mysli či jaké skutečné pohnutky ho vedly k tak tragickému činu.

Konkrétně zmínila například možnost jeho reakce na „nějakou volbu“ politiků v posledním období, ale i možnou příčinu v mladíkově soukromém životě, například zda neměl problémy s vlastním uplatněním na školě či v životě.

(boš), www.Zdravi.Euro.cz, 6.6. 2003

Záchranná služba převáží mladíka do vinohradské nemocnice.

Foto: ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?