Na vzdělávání lékařů pošle vláda stamiliony

19. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Žádné stabilizační dohody a peníze pro všechny rezidenční místa první dva roky. Tak by mělo v budoucnu vypadat specializační vzdělávání tuzemských lékařů. Vládní koalice schválila plán ministra Leoše Hegera, který má zabránit dalšímu odlivu českých lékařů do zahraničí.


Tlak na změnu specializačního vzdělávání nebyl snad nikdy tak silný jako během několika posledních měsíců. Po dlouhých debatách je na světě také první výsledek. Vláda schválila novelu vzdělávacího zákona.

Počítá v ní, že na specializační vzdělávání lékařů pošle každoročně dotaci půl miliardy korun. V programu rezidenčních míst dostanou peníze všichni uchazeči ve společném programu v prvních dvou letech a u vybraných oborů po celou dobu vzdělávání.

Žádné stabilizační dohody

Novela vzdělávacího zákona ruší dosavadní povinnost lékařů vykonávat po složení atestační zkoušky praxi pět let na území ČR. Ruší také povinnost uzavírat stabilizační dohodu. Zároveň prodlužuje možnost přerušit specializační vzdělávání až na pět let.

Návrh je součástí reformy zdravotnictví. Změny v systému dalšího vzdělávání vycházejí také z uzavření memoranda mezi ministerstvem a odbory.

Více peněz pro rezidenční místa

Program rezidenčních míst ověřovalo ministerstvo už v předchozích dvou letech. Změny navrhlo právě na základě těchto zkušeností. Při kalkulaci vycházelo z předpokladu, že je 1000 absolventů lékařské fakulty ročně.

Pro 200 rezidenčních míst je určena podpora po celou dobu vzdělávání a pro 800 jen pro základní kmen v délce 24 měsíců. Specializační vzdělávání trvá podle oboru od tří do sedmi let.

Ministerstvo stanoví v přímo řízených nemocnicích měsíční úhradu povinné stáže na maximálně 5000 korun, nyní vybírají nemocnice i mnohem víc.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?