Na zdravotnických poplatcích se vyberou miliardy. Kde končí, není známo

6. 8. 2012 7:54
přidejte názor
Autor: Redakce
Za loňský rok vybraly nemocnice a další zdravotní zařízení 5,5 miliardy korun. Zjistit na co příjemci peníze z tzv. regulačních poplatků použijí se téměř nedá zjistit. Informuje o tom portál Novinky.cz.


Náměstek ministra zdravotnictví pro legislativu Martin Plíšek v rozhovoru pro deník Právo uvedl, že zákon o veřejném zdravotním pojištění nestanovuje, na co mohou zdravotnická zařízení vybrané poplatky použít.

“Zákon pouze říká, že zařízení je povinno použít vybrané peníze na úhradu nákladů spojených s provozem zdravotnického zařízení a jeho modernizací,“ řekl.

Peníze tak prý mohou být použity na cokoli

Peníze tak mohou být zřejmě použity na cokoli - třeba na mzdy lékařského personálu, sester, na přístroje, ale i na nákup kancelářských potřeb. Soukromé ordinace mohou z poplatků například platit úklid nebo si pořídit počítač nebo televizi. Neexistuje ovšem vykazování, na co byly peníze opravdu vydány.

V okamžiku, kdy byl zaváděn poplatek za pobyt v nemocnici, (původně 60 korun a nyní sto) říkalo se, že peníze půjdou na lepší stravu pro pacienty. Ti se ovšem lepšího stravování nedočkali. Zákon totiž nic takového nemocnicím neuložil.

Při zavádění poplatků se ozývaly i hlasy, že by se vybrané finance mohly dávat na zvláštní konto. Z něj by bylo možné hradit drahé operace, které se v ČR neprovádějí a lidé musí na zákrok cestovat do ciziny. Podobný fond ovšem nevznikl, a tak si většinu takové léčby hradí pacienti sami. V mnohých případech se jejich rodiny zadluží na celý život.

Poplatky v IKEMu zaplatí rekonstrukci

Pražský IKEM vybral v minulém roce na poplatcích 14,4 miliónu korun. V letošním roce 8,5 miliónu. Podle ředitele IKEMu Aleše Hermana tyto finanční prostředky pomohly zaplatit rekonstrukci technického vybavení IKEM.

Letos se z poplatků zlepší komfort pacientů zřízením nové ambulantní části a pomohou k zakoupení nových řídicích modulů pro srdeční podpory.

I Fakultní nemocnici Královské Vinohrady vynesly poplatky v roce 2012 27,8 miliónu. Mluvčí nemocnice Lukáš Matýsek prozradil, že získaná částka je součástí rozpočtu a slouží k financování provozu nemocnice.

Ředitelka Všeobecné fakultní nemocnice Na Karlově náměstí v Praze, exministryně zdravotnictví Dana Jurásková uvedla, že peníze jsou přerozdělovány v rámci celé nemocnice stejně jako ostatní příjmy a slouží k pokrytí nákladů spojených s poskytováním zdravotní péče.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?