Nábor nových dárců do ČNRDD letos výrazně akceleroval

24. 11. 2015 8:03
přidejte názor
Autor: Redakce

Do Českého národního registru dárců dřeně (ČNRDD) se za poslední rok zapsalo více než 10 tisíc nových potenciálních dárců, což je od jeho založení v roce 1992 rekordní počet. Na otázky týkající se tématu odpovídá ředitel ČNRDD Mgr. Daniel Pagáč, MBA.




Jak jste takového úspěchu dosáhli?

Řeknu-li, že intenzivní prací, bude to znít banálně. Tak raději jedním dechem dodávám, že jsme navíc měli pomoc zvenčí. Televize Nova na jaře a v létě odvysílala řadu reportáží na téma transplantace kostní dřeně, k tomu přidala vysílání našeho informativního spotu „Zapište se někomu do života“. Za dobu této dvouměsíční mediální podpory se k nám zaregistrovalo přes 3 tisíce dárců, což byl dvojnásobek ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku. Možnost provádět registraci do ČNRDD jsme měli v červenci na cyrilometodějských Dnech lidí dobré vůle na Velehradě, kde se během dvou dnů do registru zapsalo 400 mladých lidí. Na srpnové Barum Czech Rally Zlín se díky projektu „Jedu na dřeň“, který pro nás charitativně realizovala místní komunikační agentura Reklamní inženýři, se zaregistrovalo dokonce 600 potenciálních dárců.

Kolik má v tuto chvíli ČNRDD zapsaných dárců?

K 31. 10. 2015 to bylo 60 466 potenciálních dárců. Je ovšem také třeba podotknout, že jsou navíc i kvalitně vyšetřeni. My pro analýzu DNA nejdeme cestou výtěru sliznice úst jako v některých registrech světa, ale odebíráme vzorek krve. Je to organizačně náročnější, pracnější, ale rozhodně lepší. DNA izolovaná z krve je kvalitnější a můžeme ji podrobněji vyšetřit.

Dostalo se vašemu registru letos nějakého společenského uznání?

Jsme velice rádi, že se dostalo významného uznání naší spolupracovnici Zdence Wasserbauerové. Nominovali jsme ji na prestižní cenu VIA BONA „Za osobní zaujetí – Srdcař roku“ za její dobrovolnickou práci v náboru nových dárců, jíž se věnuje od roku 1997 a do ČNRDD přivedla 7600 lidí. Ve velmi těžké konkurenci zvítězila, stala se Srdcařkou roku 2015 a my jsme přesvědčeni, že zcela právem. Jestliže se každý stý zapsaný potenciální dárce stane skutečným dárcem, pak bylo – čistě statisticky – díky paní Wasserbauerové zachráněno 76 těžce nemocných.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?