Náchodská nemocnice má akreditaci pro své iktové centrum

11. 4. 2012 8:15
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice v Náchodě získala akreditaci pro takzvané iktové centrum. Novinářům to v Hradci Králové řekl ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


V hradeckém kraji se dosud o pacienty s mozkovou mrtvicí starala specializovaná pracoviště v Oblastní nemocnici v Trutnově a v hradecké fakultní nemocnici. Hradecký kraj o iktové centrum v náchodské nemocnici dlouhodobě usiloval.

Kraj zatím oficiální zprávu z ministerstva zdravotnictví neobdržel, ale rozhodnutí přivítal. „Pacienti s mozkovými příhodami z regionu Náchodska už nebudou muset cestovat kvůli nutné lékařské pomoci do Trutnova či Hradce Králové. Náchodská nemocnice, jejíž spádová oblast je 150.000 obyvatel, byla již delší dobu schopná iktový program zajistit. Proto jsme o její akreditaci aktivně usilovali,“ uvedl hejtman Lubomír Franc.

Heger dnes řekl, že rozhodnutí o udělení akreditace přispěly potřeby pacientů z Náchodska i tlaky od lékařů náchodské nemocnice, kteří zřízení iktového centra pokládají za prestižní záležitost. Hegera o udělení akreditace na začátku letošního roku požádal také hradecký kraj.

Kraj tvrdil, že náchodská nemocnice má potřebnou techniku i špičkové zdravotníky a splňuje dlouhodobě všechna kritéria požadovaná ministerstvem. Iktové centrum v náchodské nemocnici by mělo sloužit lidem z Náchodska, Broumovska a Rychnovska.

Ministerstvo zdravotnictví v červnu 2010 zveřejnilo síť center pro pacienty s cévní mozkovou příhodou. V síti tehdy bylo deset komplexních cerebrovaskulárních center a 23 iktových center. Podle Hegera v původních kritériích byla brána v úvahu schopnost pracovišť vykonávat potřebné činnosti, chybělo v nich však zhodnocení dopravní dostupnosti pro pacienty.

„Ta původní síť se přehodnocovala a nyní jsme překročili ke změnám,“ řekl Heger. Podle něj kromě Náchoda několik iktových center vznikne nově také například v Jihomoravském kraji, konkrétní nemocnice však nejmenoval. Cévní mozková příhoda je jednou z nejčastějších příčin úmrtí v zemi.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?