Náchodská nemocnice se dohodla s ČPZP na zajištění péče

4. 11. 2013 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Oblastní nemocnice Náchod, pod kterou spadá například i rychnovská nemocnice, se dohodla s Českou průmyslovou zdravotní pojišťovnou (ČPZP) na zajištění péče o její klienty. ČTK to řekla mluvčí ČPZP Elenka Mazurová. Nemocnice minulý týden oznámila, že kvůli úhradové vyhlášce od 4. listopadu omezí péči o klienty této pojišťovny.


„Ředitel Oblastní nemocnice Náchod zástupcům ČPZP slíbil, že nemocnice osloví její pojištěnce a oznámí jim, že platí původně stanovený termín operací,“ uvedla mluvčí. Dodala, že pojišťovna celou záležitost vnímá jako nedorozumění.

Nemocnice se již ve středu dohodla se zástupci Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra (ZPMV), dále jedná s zástupci Oborové zdravotní pojišťovny (OZP). Nemocnice kvůli úhradové vyhlášce odložila operace zhruba u dvou desítek klientů ZPMV a OZP, po dohodě se ZPMV nemocnice oznámila, že v nejbližších dnech osloví klienty této pojišťovny kvůli přesunu termínu operací. Jednání s náchodskou nemocnicí ve čtvrtek ČTK potvrdilo i tiskové oddělení OZP.

Úhradovou vyhlášku kritizuje Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů, žádá novelu, aby ještě do konce roku šlo do nemocnic víc peněz. Ministerstvo to odmítlo, vyhlášku nelze podle něj už změnit. Letošní úhradovou vyhlášku označil ve středu Ústavní soud za protiústavní, nechal ji ale v platnosti do konce příštího roku, aby podle ní mohly pojišťovny ještě doúčtovat péči.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?