Náchodský primář obviněn z ublížení na zdraví

14. 2. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Bývalého primáře gynekologického oddělení náchodské nemocnice obvinila policie z ublížení na zdraví. Lékař je podezřelý, že v září 2000 nezajistil odpovídající pooperační péči dvaašedesátileté ženě...


Bývalého primáře gynekologicko-porodnického oddělení nemocnice v Náchodě Ladislava Markla policie obvinila z ublížení na zdraví.

Lékař je podezřelý, že v září 2000 nezajistil odpovídající pooperační péči dvaašedesátileté ženě z Nového Města nad Metují. Žena pět dní po operaci

zemřela. Obvinění včera potvrdila Marie Kotková z hradecké krajské policie.

Vyšetřovatel osmapadesátiletého Markla obvinil na základě znaleckých posudků, které nedávno obdržel. V případě odsouzení hrozí lékaři zákaz činnosti nebo vězení až na dva roky.

Policie případ původně loni na jaře odložila s tím, že nenašla pachatele. Dcera zemřelé však proti tomu podala stížnost na státní zastupitelství, které rozhodlo, že policie se případem musí začít znovu zabývat.

Stav pacientky se po operaci výrazně zhoršil kvůli protržení tenkého střeva. Po třech dnech ji lékaři museli operovat znovu a zjistili u ní otravu. Ženu pak v kritickém stavu letecky převezli do Fakultní nemocnice v Hradci Králové, kde pět dní po první operaci zemřela.

Lékař: Štítím se sám sebe

Primář Markl, který je nyní praktickým lékařem v Červeném Kostelci, již tehdy přiznal, že veškerá zodpovědnost za úmrtí pacientky je na něm.

„Příznaky nesignalizovaly, že by se jednalo o otravu,“ uvedl tehdy s tím, že šlo o velmi složitý případ.

Včera případ nechtěl blíže komentovat. „Jsem z toho konsternován. Štítím se sám sebe, že jsem dopadl takhle,“ řekl pouze novinářům.

Pozůstalí podali trestní oznámení na lékaře bezprostředně po ženině smrti. Pochybení v pooperační péči již tehdy přiznal ředitel nemocnice Ladislav Tichý, který primáře Markla den po úmrtí pacientky odvolal z funkce.

„Viděla jsem, že mamka byla celá zelená a měla nateklé břicho,“ řekla tehdy dcera zemřelé k jejímu stavu po první operaci. Dodala, že ošetřující sestra jí na dotaz pouze řekla, že matka je líná a že musí cvičit. Zdravotní sestra toto tvrzení popřela.

Třetí případ pochybení náchodských lékařů

Smrt ženy z Nového Města byla v roce 2000 třetím případem pochybení náchodských lékařů. Na předávkování prostředky tišícími bolest v lednu 2000 v nemocnici zemřel sedmnáctiletý fotbalista, jenž tam podstoupil rutinní operaci kolena.

V červenci chirurgové v Náchodě nejprve chybně určili diagnózu u třiatřicetileté ženy, která utrpěla vážná zranění při dopravní nehodě.

Poté jí ještě nevěnovali dostatečnou pozornost na jednotce intenzivní péče. Její život tehdy zachránili až specialisté v královéhradecké fakultní nemocnici.

Hradecké noviny, 14.02.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?