Nad dětskou léčebnou visí mraky privatizace

4. 2. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ministryně Součková přijela včera do karlovarské lázeňské léčebny Mánes, aby si udělala vlastní představu o jediném dosud neprivatizovaném sanatoriu v Karlových Varech. Mánes se navíc jako jediný v celé republice specializuje na lázeňskou léčbu dětského diabetu, obezity a chorob zažívacího ústrojí dětí...


Karlovy Vary - Ministryně zdravotnictví Marie Součková přijela včera na návštěvu do karlovarské lázeňské léčebny Mánes, aby si udělala vlastní představu o jediném dosud neprivatizovaném sanatoriu v Karlových Varech.

Mánes se navíc ve dvou ze svých šesti léčebných domů jako jediný v celé České republice specializuje na lázeňskou léčbu dětského diabetu, obezity a chorob zažívacího ústrojí dětí.

Nyní jde o to, zda resort Součkové podlehne tlakům z ministerstva financí, které se přiklání k variantě prodeje, nebo vezme v úvahu názor Českého inspektorátu lázní, který s prodejem Mánesa nepočítá a nedoporučuje jej.

„Jde o běžnou pracovní návštěvu, kterou vykonávám v rámci své funkce. O prodeji léčebny neuvažujeme,“ popřela úvahy o prodeji sanatoria Součková.

Podle našich informací má už delší dobu zájem o případnou koupi léčebny Mánes karlovarská akciová společnost Imperial, a.s.

„Hovořilo se o tom už několikrát. Neoficiální informace jsme však koncem roku měli v tom smyslu, že Imperial nebude nyní vynakládat tak velké prostředky na odkoupení Mánesa. Pokud ale vím, prodali teď v lednu v Mariánských Lázních hotel Palace, takže finančně by Imperialu zřejmě v koupi léčebny nic nestálo v cestě,“ sdělil nám jeden z pracovníků sanatoria, který si nepřál být jmenován.

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY:
Lázeňská léčebna Mánes

„Nepůjde nám o vlastníka, ale o zachování našeho unikátního léčebného programu,“ řekla k věci ředitelka Mánesa Svatava Lísková.

Podle jejích slov bude totiž v případě privatizace léčebny nejnutnější dostatečně zajistit břemeno léčby dětí trpících obezitou a diabetem a rovněž unikátní diabetologický program pro dospělé poskytovaný vyškoleným personálem.

Léčba dětských diabetiků není prodělečná a v žádném případě by nemělo být její poskytování na překážku ani případným soukromým vlastníkům.

Otázkou do budoucna však je, jaké budou vyhlášky ministerstva zdravotnictví a co se s lázeňstvím v naší zemi vlastně stane. Jisté totiž je, že pacientů, kterým budou pojišťovny komplexně hradit lázeňské pobyty, bude čím dál méně.

Jestliže bude například jako možná varianta zaveden univerzální doplatek za lázeňskou léčbu, nebudou si moci zejména sociálně slabší rodiny dovolit své děti do Mánesa, nebo kamkoli jinam, vůbec posílat.

SILVIE RISOVÁ, Plzeňský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?