Nad polní nemocnicí se stahují mraky

2. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Účastnila se téměř všech zahraničních misí české armády. Je považována za drahokam mezi polními nemocnicemi. Přesto se armáda rozhodla českou polní nemocnici přestěhovat ze základny ve Zbirohu, která zanikne, do olomouckých Sochorových kasáren. Ta ale byla při povodních pod vodou...


Praha -

Stěhování právě začalo a v polovině roku by měla být do Olomouce převezena poslední technika. Zdravotníci i někteří generálové a odborníci soudí, že jde o zbrklé rozhodnutí.

„Pokud je celek perfektně funkční, není třeba s ním hýbat,“řekl jeden z generálů. Podle něj je problém v nevyjasněné koncepci reformy. Armádní velení lavíruje mezi typem armády, která obsahuje všechny složky, a vojskem zaměřujícím se na specializace. Těmi jsou právě zdravotníci, chemici a pasivní sledovací systémy.

„Specializace jsme slíbili spojencům. Přitom dochází k jejich rozpadu. Ani slíbené transportní kapacity nepořizujeme. Kompletní armádu chtějí velitelé udržet kvůli obraně země, ale i v tom jsme stále více závislí na spojencích z NATO. S takovou budeme mít v alianci za chvíli strašnou pověst,“ vysvětlil sociolog Ivan Gabal.

NÁKLADY NA PROVOZ ZAŘÍZENÍ:
Zbiroh: roční náklady - 8,5 milionu Kčúprava základny - 3,7 milionu Kč
Olomouc: roční náklady - 1,5 milionu Kč úprava základny 2,3 milionu Kč

Sami zdravotníci z 6. polní nemocnice, kteří se účastnili misí v Albánii, Turecku, Afghánistánu a Iráku, se obávají, že elitní útvar bude nakonec rozmělněn v jiných zdravotnických zařízeních. Někteří namítají, že zánikem Zbirohu přestane existovat posádka, která byla pro přípravu zahraničních misí nezbytná. Byla totiž bezpečná, blízko letiště a dalších dopravních uzlů. Budoucí stanoviště v olomouckých kasárnách prý tak bezpečné není, protože jej ohrožují záplavy.

„Při poslední povodni v roce 1997, která měla charakter tisícileté vody, byl areál Sochorových kasáren zaplaven do výše 60 centimetrů. Za posledních sto let se to stalo pouze jednou,“zdůraznila ale Jana Růžičková z generálního štábu.

„Polní nemocnice chceme umístit poblíž stálých vojenských nemocnic, aby se personál mohl permanentně vzdělávat a vykonávat praxi. Navíc se to vyplatí i ekonomicky,“ doplnila Růžičková. Ke konci roku totiž zanikne i vojenská nemocnice v Plzni, na niž posádka Zbiroh odborně navazovala.

JAN RYCHETSKÝ, Střední Čechy

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?