Nadějnou léčbu karcinomu břicha pojišťovny zatím platit nebudou

16. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Rakovina orgánů dutiny břišní, spojená s metastázemi, by mohla brzy přestat být nevyléčitelnou nemocí. Nadějnou léčbu, která přišla z USA, u nás úspěšně zkoušejí na Bulovce. Přesto zatím není metoda uznávanou léčbou rakoviny a zdravotní pojišťovny ji neproplácejí...


Praha -

Chirurgové na Bulovce totiž zatím nepřesvědčili onkology, aby ji zařadili na seznam zdravotních výkonů. Na Bulovce operují pacienty s břišním nádorem pomocí speciální metody už pět let.

Profesor František Antoš má za sebou 38 těchto operací a více než polovina pacientů žije. Operuje však bez souhlasu České onkologické společnosti i bez povolení ministerstva zdravotnictví.

„Metastatická forma postižení trávicího traktu a dutiny břišní byla donedávna považována za definitivní a neřešitelnou, se známku nevyléčitelnosti a brzkého skonu pacienta,“ uvedl profesor Antoš.

Operace, která trvá 12 až 16 hodin, stojí půl milionu korun, klasická léčba cytostatiky 600 tisíc. Proč novou metodu neproplácejí pojišťovny? “

To přísluší tvůrcům vyhlášky a jejímu schválení. Do té doby nesmí pojišťovna takové výkony svévolně mezi hrazené zařazovat,“ sdělil generální ředitel Odborové zdravotní pojišťovny Ladislav Friedrich. Chirurgové na Bulovce ale doufají v úspěch.

Jak řekl ředitel nemocnice Jaroslav Štrof, ministryně zdravotnictví Marie Součková tuto novou metodu podporuje. Nemocnice už požádala ministerstvo o změnu plánu investic na příští rok a chce vyčlenit šest milionů korun potřebných na vybavení centra pro léčbu. Podaříli se to, budou moci ročně operovat 20 až 30 pacientů.

MARTA PAWLICOVÁ, Střední Čechy,16.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?