Nádor hlavy jde zničit světlem. Nově na účet pojišťovny

26. 3. 2012 8:05
přidejte názor
Autor: Redakce
Kam nechodí slunce, tam chodí lékař, řekla by teta Kateřina z Jirotkova Saturnina. Nicméně, jak by jistě potvrdila, všeho moc škodí. Za lásku k paprskům zaplatil v posledních desetiletích zdravím i životem nejeden milovník opalování. Jenže lékaři dokázali zdánlivě nemožné. Kožní nádory likvidují jejich původcem – světlem.


A nejen je. Uzdravit dokážou i pacienty s rakovinou hlavy a krku. Tuto terapii jim teď nově zaplatí pojišťovna.

Jak léčba rakoviny hlavy světlem funguje? „Lék se vpraví nitrožilní infúzí do cévního systému. Postižené tkáně, například zhoubný nádor, ho vychytají. Po několika dnech oblast ozáříme světlem určité vlnové délky. Tak se spustí chemická reakce, která ukáže rozsah onemocnění a následně nežádoucí buňky usmrtí,“ vysvětluje Roman Šmucler, šéf Centra fotonické medicíny v Praze, které léčbu jako první poskytuje. Nemocný se tak vyhne klasické operaci – ozáření se totiž provede zavedením tenkého světlovodného vlákna do nemocného místa.

Nevýhodou je, že po dobu mezi aplikací léku a ozářením musí pacient zůstat v temné místnosti s maximálně šedesátiwattovou žárovkou. Odměnou za dočasné „uvěznění“ je, že léčba funguje i na pokročilou fázi nemoci. Není přitom nijak dražší než chemoterapie nebo ozařování. Podle toho, kolik pacient váží, stojí zhruba 70 až 100 tisíc korun.

Terapie světlem funguje snad na všechny nádory s výjimkou maligního melanomu. U něj totiž průchod světla znemožňuje tmavé zbarvení tkáně. Pro rakovinu dalších částí těla je ovšem nutno vyvinout a otestovat lék, který nádor při reakci se světlem zničí. Na dobré cestě je například léčba rakoviny plic. I u nás by přitom mělo vzniknout centrum, které bude vyvíjet léky na tomto principu.

Běžně už teď u nás funguje likvidování kožních nádorů. „U nejčastější rakoviny vůbec, povrchového basiliomu kůže, naneseme na pokožku speciální mast. Pacient si následně chráněn slunečními faktory sedne na lavičku a vystavuje postižené místo několik hodin paprskům. Nádor se odstraní elegantně, bez potřeby operace a s velmi uspokojivými estetickými účinky,“ popisuje Roman Šmucler, který provozuje kliniku Asklepion. Ta začala používat terapii světlem na kožní nádory u nás jako první.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?