Nadstandard v nemocnici? Zatím s rozpaky

19. 1. 2012 8:20
přidejte názor
Autor: Redakce
Novou reformu zdravotnictví, která mimo jiné nabízí nadstandardní služby v nemocnicích a začala platit letošním lednem, zatím provázejí rozpaky a nedotažená rozhodnutí.


„O všech nadstandardních službách se zatím jedná, v mnohých ohledech musíme vyčkávat,“ komentoval situaci kolem nadstandardů lékařský náměstek Fakultní nemocnice v Hradci Králové Zdeněk Tušl.
„Například u operací očních implantátů jedeme postaru. Chybí nám řada upřesnění. Jediné, co zatím funguje, je nabídka lepších druhů sádry, když si člověk zlomí ruku nebo nohu,“ uvedl Tušl.

„Na seznamu máme zatím patnáct položek. Pacienti si mohou vybrat ze tří druhů kvalitnější sádry, očkování nebo nitrooční čočky. Výše příplatku za dlahu 330 korun se může mírně lišit podle skutečné spotřeby materiálu u konkrétního pacienta. U očního implantátu ještě cenu nemáme stanovenu, ale bude se pohybovat mezi deseti až dvaceti tisíci korun. Tato čočka totiž vyžaduje zcela jinou, náročnější technologii implantace. Problémem tady není ani tak dražší materiál, ale hlavně větší kolečko vyšetření a složitější způsob operace. U volby operatéra jsme ještě příplatek také nestanovili, je čas. Zvolit si operatéra budou pacienti moci nejdříve 1. dubna, možná ale až příští rok, “ uvedl ředitel nemocnice Roman Prymula.

Jedná se také o ceně za volbu operatéra. Hovoří se o tom, že by to mohl být jeden tisíc korun za hodinu. Ale je to dostatečné? „Zatím je předčasné o cenových relacích v případě vybraného operátora uvažovat. Situace se totiž ze dne na den vyvíjí a mění,“ poznamenal Zdeněk Tušl.

O možnosti volby lékaře při operacích dokonce nevěděl jeden z přednostů kliniky nemocnice. „Je to neskutečné. Platíme si zdravotní pojištění, ale pořád to našemu zdravotnictví nestačí. Měl jsem obrovské štěstí, když mi vytahovali dráty z kolena. Sám jsem si v hradecké fakultní nemocnici vybral lékaře, který mne operoval. Vše mi trpělivě vysvětlil a operace dopadla dobře. Navíc to bylo závěrem loňského roku, takže jsem platil jen klasický pobyt v nemocnici. Naštěstí nic navíc za to, že jsem požádal o lékaře, který si v Hradci udělal dobré jméno,“ řekl nám pan Jaroslav z Královéhradecka, který nechtěl být jmenován.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?