Nahnutý osud reformy: VV na ní chtějí dále pracovat

16. 5. 2011 8:35
přidejte názor
Autor: Redakce
Plán premiéra Petra Nečase (ODS), že se vláda do konce června shodne na zásadních reformách, včetně té zdravotnické, se začíná pomalu bortit. Podle Věcí veřejných není Hegerův balík změn vůbec projednán, tvrdí, že celé znění reformy ani neznají.


Ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) čeká těžký boj. Nejmenší koaliční partner, Věci Veřejné, totiž pravděpodobně nepodpoří jím představené zákony.

„Jsme zděšeni, ale my tu reformu skutečně neznáme. Celkovou reformu dvakrát přinesl na K9, dvakrát jsme chtěli další informace.. A teď jsme se dozvěděli, že ji představuje odborům, ale není to dojednáno,“ uvedl v České televizi předseda VV Radek John.

Podle něj by se o konkrétních bodech reformy mělo dále jednat. „Rozhodně ji musí přinést v celku a ne vytrhávat někde sto korun za nemocnice, což je kontroverzní. Za měsíc se K9 sešla jednou, vůbec se na tom nepracovalo,“ dodal John.

Reforma projít musí, jinak…

Zbylé koaliční strany takovou interpretaci odmítají. „VV už měsíce hledají záminky, jak ODS a koalici vydírat. Odmítám na takové hříčky naskakovat,“ zlobí se na Johna někdejší náměstek ministra Marek Šnajdr (ODS).

Podle něj jsou reformní kroky prioritou, bez nich se zdravotnictví ocitne ve vážných problémech. Pokračování koaliční spolupráce podmiňuje schválením zdravotnické reformy také TOP 09.

„VV musí upustit od stylu ‚opozice v koalici‘ a zveřejnit doklady o účetnictví strany,“ uvedl pro LN šéf klubu Petr Gazdík.

A brání se i ministerstvo, podle náměstka ministra zdravotnictví Vladimíra Pavelky byla několikrát koaliční schůzka odložena kvůli vnitřním problémům koaličních partnerů.

John: Musíme rozhodnout o setrvání v koalici

Podle Johna je nutné se také rozhodnout, zda VV zůstanou ve vládě. V takovém případě chtějí VV ve vládě zastávat takové pozice, aby mohly účinně bojovat proti korupci. Na dotaz moderátora připustil, že takovou pozicí je i ministerstvo spravedlnosti.

Myšlenku, že by VV obsadily ministerstvo spravedlnosti a jeho hlavou by se stala současná předsedkyně poslaneckého klubu VV Karolína Peake, označil za novinářskou spekulaci. „Je to velmi zajímavá myšlenka. Protože na ministerstvu spravedlnosti musí být člověk, který má právnické vzdělání, jinak je to nemožné, je to nesmysl. Karolína Peake ho má, ale tím nevznáším tento požadavek a to je o jednání,“ řekl John.

Současný ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ale řekl, že pro jeho stranu by příchod VV na ministerstvo spravedlnosti představoval problém. Řekl, že pokud nemají mít VV kvůli svému spojení s bezpečnostní agenturou ABL nic společného s ministerstvem vnitra, pak to platí stejně i pro spravedlnost.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?