Náhrady za ztrátu výdělku při pracovním úrazu by se mohly zvýšit

18. 12. 2013 8:08
přidejte názor
Autor: Redakce
Náhrady za ztrátu výdělku kvůli pracovnímu úrazu, při nemoci z povolání či invaliditě by se od ledna mohly zvednout o 0,4 procenta. Stejně by mohly vzrůst i náhrady nákladů na výživu pozůstalých po lidech, kteří zahynuli v zaměstnání či na následky zranění z nich. Počítá s tím návrh nařízení vlády, který by měl kabinet ve dnes projednat.


Vláda se v roce 2005 usnesla, že bude náhrady pravidelně valorizovat stejně jako penze. Procentní výměra důchodu se od 1. ledna zvedne právě o 0,4 procenta. Nařízení by se mělo týkat nejen pracovníků v různých oborech, ale i policistů, celníků či hasičů.

Zvýšení náhrad by si vyžádalo navíc 3,3 milionu korun. Pojišťovny, u nichž mají zaměstnavatelé zákonné pojištění odpovědnosti za škodu při pracovním úrazu nebo nemoc z povolání, by pak také do státního rozpočtu jako přebytek neodvedly asi 15 milionů.

Odbory s navrhovaným zvýšením nesouhlasí. Podle Českomoravské konfederace odborových svazů je nedostatečné, a to kvůli inflaci letos a příští rok. Předáci navrhovali růst náhrad aspoň o procento. S návrhem není spokojena ani rada postižených. Podle ní lidem klesne příjem a zhorší se jejich životní situace.

Statistici evidovali letos v prvním pololetí 21.900 pracovních neschopností kvůli pracovnímu úrazu. V průměru trvaly kolem 56 dnů.

1)
“Pojišťovně se však podařilo poprvé v její historii počet pojištěnců udržet. Velký počet pojištěnců byl získán zejména akvizicemi spojenými s projektem elektronických zdravotních knížek a projevil se zde i nový klientsky orientovaný přístup Pojišťovny. Nárůst počtu pojištěnců ve srovnání se Zdravotně pojistným plánem 2010 byl rozhodující pro překročení tvorby Základního fondu zdravotního pojištění i v okamžiku, kdy i za této situace poklesla oproti roku 2009 částka předpisu pojistného z v.z.p. o 1,3% a v porovnání s rokem 2008 dokonce o 1,8%.”
Zdroj: Výroční zpráva VZP ČR 2010 (kapitola 5.1 Základní fond zdravotního pojištění, strana 28).

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?