Najít lékaře bude těžší

25. 4. 2014 8:14
přidejte názor
Autor: Redakce
Na Klatovsku se nedostává mladých lékařů. Chybějí hlavně praktičtí lékaři, stomatologové a dětští lékaři. Sehnat praktického lékaře nemusí být brzy na Klatovsku snadné.


Podle statistik, kterými disponuje Sdružení praktických lékařů České republiky (SPL ČR), ordinuje v regionu celkem 40 praktických lékařů. Pouze čtyři z nich jsou přitom mladší 40 let. A mladí lékaři se na Klatovsko nehrnou.

„Jde o poměrně typickou situaci na periferii republiky. Dříve existoval systém takzvaných umístěnek. Tou bylo lékaři nařízeno, kde musí pracovat. Dnes spoléháme na svobodný trh, který ovšem s regionálními rozdíly ani potřebami nepočítá. Mladí lékaři chtějí v drtivé většině působit ve městech,“ řekl Deníku pověřený člen výboru SPL ČR Jan Bělobrádek.

Praktičtí lékaři musejí absolvovat předepsaný vzdělávací program. Jenže už jen sehnat školitele není v periferních okresech úplně jednoduché. „Lékař z jiného oboru nastoupí do nemocnice, je zde zaměstnán a bere plat. Přitom se připravuje k atestaci. Mladý praktický lékař si musí najít školitele, který si musí požádat o státní dotaci a z té mladého kolegu většinově platí. Jde o administrativně složitý proces, proto nám školitelů ubývá hlavně tam, kde jich potřebujeme nejvíce,“ informoval Bělobrádek.

Neatraktivní lokality

Problém nedostatku mladých lékařů není úplně nový, dlouhodobě ho ale nikdo neřešil. „Dnes není problém obsadit ordinaci v kterémkoliv okresním městě. Trápí nás hlavně „neatraktivní“ lokality, venkov, pohraničí a zejména severozápadní Čechy. Jsme rádi, že jsme o vážnosti problému přesvědčili i další zainteresované, Ministerstvo zdravotnictví, Asociaci krajů a Svaz měst a obcí. Se všemi jednáme a snažíme se najít trvale udržitelné řešení, tedy plynulou a regionálně spravedlivě nastavenou generační výměnu v našem oboru. Odmítáme jen jediné, aby se nám pod rouškou krizového řízení v terénu začali potulovat lékaři bez patřičného vzdělání,“ dodal Bělobrádek.

Na Klatovsku ale nechybí jen praktičtí lékaři. Problematické je sehnat například stomatologa. „Ze škol vychází v současné době více absolventů, ale okamžité řešení to není. Nějakou dobu potrvá, než se to projeví v praxi. V současné době je pro pacienta složité najít volného stomatologa,“ informoval šéf oblastní stomatologické komory Tomáš Brada.

Jeho slova potvrzuje klatovský stomatolog David Chobot. „V současné době je kapacita ordinace naplněná a nemůžeme přijmout nové pacienty. Lidem, kteří mají akutní potíže, ale pochopitelně pomůžeme,“ konstatoval Chobot.

O praktického lékaře nedávno přišli lidé v Nalžovských Horách. A je téměř jisté, že město ztratí i dětskou lékařku. „Bohužel je to tak. Lékař, který u nás ordinoval, skončil. Jednám se zdravotní pojišťovnou a s Krajským úřadem. Obec je připravena lékaře podpořit, můžeme mu poskytnout byt, slevu na pronájem ordinace a podobně. Nicméně podpořit zatím nemáme koho. A jestli se nám podaří někoho získat, je ve hvězdách. To, že u nás není praktický lékař, postihuje zejména starší a špatně pohyblivé obyvatele,“ sdělil starosta Nalžovských Hor Richard Löbl. Ordinaci v Nalžovských Horách přitom využívali například lidé z Hradešic a okolí. „Od obyvatel máme zprávy o tom, že jsou nespokojení, ale obec nemůže dělat nic jiného než vyjednávat,“ dodal Löbl.

Podle Deníkem oslovených obyvatel Klatov se zdá, že nedostatek je například i gynekologů. „Do Klatov jsem se přistěhovala a téměř rok jsem marně čekala na místo u ženského lékaře, k zubaři jsem se dostala jen díky známému. A vybrat dětskou lékařku byl také zážitek. Začala jsem ji hledat ještě před narozením dcery a našla ji až po půl roce,“ řekla Deníku Zdeňka Bezdíčková z Klatov. „Praktického lékaře jsem našel díky tomu, že mě k sobě vzala manželčina lékařka, stomatologa jen díky přímluvě známého,“ konstatoval Jan Dvořák.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?