Najít zubaře bude problém, pokud ministerstvo nic neudělá

11. 3. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Ročně vstupuje do praxe 90 nových stomatologů. V letech 2001-2 odešlo do důchodu 250 zubařů. "Půjde-li to tímto tempem dál, bude nás v roce 2013 přibližně polovina a nebude mít kdo ošetřovat pacienty...


PRAHA - Najít si zubaře je už dnes pro řadu lidí problém: v některých místech totiž nové pacienty neberou, protože mají plné kartotéky. Podle prezidenta České stomatologické komory (ČSK) Jiřího Pekárka se situace ještě zhorší, pokud ministerstvo zdravotnictví neudělá nic pro to, aby stouply počty studentů oboru a do praxe vstupovalo více zubařů.

„V Česku je nyní 7500 zubařů, na jednoho připadá 1800 pacientů. Praktiků je zatím dostatek, ale chybějí odborníci na rovnání zubů a zubní chirurgové,“ upozornil. Řekl, že ročně vstupuje do praxe 90 absolventů. Zatím minimum jich odchází do zahraničí. Hodně zubařů je ale těsně před důchodem a skončí.

Podle viceprezidenta komory Pavla Chrze odešlo v letech 2001 až 2002 do důchodu 250 zubařů. „Půjde-li to tímto tempem dál, bude nás v roce 2013 přibližně polovina a nebude mít kdo ošetřovat pacienty,“ varoval. Výraznější odchod zubařů očekává po vstupu Česka do EU, nahradit je budou muset kolegové ze Slovenska a Polska, kde připadá na jednoho zubaře jen 1100 pacientů.

Podle Pekárka by se ministerstvo nemělo soustřeďovat na pseudoproblémy, jako jsou návrhy na ustavení krajských odborníků. Ti by přímo v ordinaci dohlíželi na práci lékaře - a podle Pekárka tedy narušovali právo pacienta na soukromí.

Pekárkovi se nelíbí ani návrh úřadu na ustavení spádových oblastí. „Nechceme je, protože se tím popře svobodná volba pacienta,“ řekl. Podle něj by totiž zubaři museli přednostně vzít spádového pacienta a na ostatní by už neměli kapacity.

Zubaři nesouhlasí ani s návrhem ministerstva, aby ve správních radách zdravotních pojišťoven měli zástupci státu právo veta. „Stát dává 23 procent prostředků, vše ostatní je od pojištěnců a zaměstnavatelů - a ti by také měli především rozhodovat,“ upozornil.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?