Nákazou nové chřipky již trpí přes 4300 pacientů v 30 zemích

11. 5. 2009 9:30
přidejte názor
Autor: Redakce
První oběti prasečí chřipky tento víkend ohlásily Kanada a Kostarika. Ve Spojených státech vzrostl o víkendu počet obětí ze dvou na tři. Nejvíce mrtvých má stále Mexiko, kde na nemoc zemřelo 48 lidí. Největší počet infikovaných je v USA, kde byla nemoc diagnostikována u 2254 osob...


Virus nové chřipky A(H1N1) se dál šíří. V současnosti je jím nakaženo přes 4300 lidí z 30 zemí a stále se objevují nové případy. Na následky onemocnění ve světě dosud zahynulo 53 osob. První oběti takzvané prasečí chřipky tento víkend ohlásily Kanada a Kostarika. Ve Spojených státech vzrostl o víkendu počet obětí ze dvou na nynější tři. Nejvíce mrtvých má stále Mexiko, kde na nemoc zemřelo 48 lidí.

Největší počet infikovaných je v USA, kde byla nemoc diagnostikována u 2254 osob. V noci na dnešek také Spojené státy ohlásily třetí případ úmrtí na takzvanou prasečí chřipku. Na následky onemocnění zemřel muž ve státě Washington. Bylo mu kolem 30 let a o život přišel již minulý týden. Podle lékařských zdrojů trpěl mimo jiné také potížemi se srdcem a virovým zápalem plic. Nákaze novým virem chřipky A(H1N1) podlehli v USA už dříve rovněž mexický chlapec a třiatřicetiletá americká učitelka, která žila v blízkosti mexických hranic.

Nejvíce mrtvých si takzvaná prasečí chřipka prozatím vyžádala v Mexiku, kde se také poprvé objevila. Zemřelo tam 48 lidí a přes 1600 bylo infikováno. Mexická vláda ale doufá, že nejhorší má za sebou a v pondělí bude otevřena většina škol, restaurací, stadionů a další míst, kde se shromažďuje větší počet lidí.

První oběti nemoci tento víkend ohlásily Kanada a Kostarika, kde je 280 respektive osm nakažených. V pátek oznámily kanadské zdravotnické zdroje, že na novou chřipku zemřela žena z provincie Alberta. Nákazu si nepřivezla z Mexika, odkud se virus před několika týdny začal šířit do světa, a podle lékařů trpěla i jinými chorobami, což mohlo přispět k tomu, že viru podlehla. Na Kostarice nemoc zabila třiapadesátiletého muže, který trpěl také cukrovkou a chronickou chorobou plic.

Několik zemí v uplynulých dnech ohlásilo první případy nákazy takzvanou prasečí chřipkou. Jako poslední oznámilo v sobotu večer Norsko, že zaznamenalo dva pacienty - muže a ženu, kteří se vrátili z pobytu v Mexiku. V Evropě byla nemoc potvrzena v 13 dalších zemích. Nejvíce infikovaných je ve Španělsku (95), následuje Británie, kde přes víkend počet nemocných vzrostl na 55, Francie (12) a Německo (11). V České republice ani na Slovensku zatím žádný případ onemocnění nové chřipky zdravotní úřady nezaznamenaly.

První případy potvrdily Austrálie, Japonsko a Argentina. Většina osob se chřipkou nakazila při cestě do Mexika nebo USA. Itálie a Brazílie ovšem v sobotu ohlásily první případy přenosu nákazy přímo v zemi. V Itálii nakazil po návratu z Mexika jedenáctiletý chlapec svého dvouletého bratra a sedmdesátiletého dědečka. Celkem je na Apeninském poloostrově devět pacientů, v Brazílii šest.

WHO zopakovala výzvu, že cestování ve světě by nemělo být kvůli nákaze omezeno. Zástupci OSN zároveň apelovali, aby země nedržely v karanténě cestující z Mexika kvůli obavám ze šíření nového typu chřipky, aniž by u nich nalezly prokazatelné symptomy nákazy.

Reagovali tak na opatření čínských úřadů, které v minulých dnech kvůli podezření z infekce daly do izolace desítky lidí. Úřady v Hongkongu také zrušily týdenní karanténu bezmála 300 hostů a zaměstnanců hotelu v centru města, kteří byli v budově zadržováni od chvíle, co se zjistilo, že zde byl ubytován člověk nakažený novou chřipkou.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?