Náklady na zdravotní péči v Německu rostou, peněz na ni však ubývá

28. 6. 2001 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Německá spolková vláda včera přijala polovičatá opatření na krytí zdravotní péče, která je nejštědřejší v členských zemích Evropské unie. Neodvážila se totiž, patnáct měsíců před parlamentními volbami, sáhnout k radikální nápravě nynějšího stavu, kdy náklady na ni rostou, ale příjmy klesají...


Berlín -

Místo očekávaného omezení přebujelých a nákladných vyšetření u odborných lékařů se vláda kancléře Gerharda Schrödera rozhodla předložit parlamentu návrh zákona o „spravedlivějším přerozdělení“ mezi jednotlivými spolkovými zeměmi, neboť v jedněch je prostředků na zdravotní péči přebytek, v jiných naopak nedostatek.

I když Německo co do vynakládaných prostředků figuruje na třetím místě za Spojenými státy a Švýcarskem, je jeho zdravotní služba podle Světové zdravotnické organizace podle své kvality až na 25. místě na světě.

Šéf sociálně demokratického parlamentního klubu Peter Struck řekl agentuře Reuters, že se dá ušetřit na lécích, neboť „Němci polykají víc pilulek než lidé v dalších zemích Evropské unie“. Ušetřit se podle něho dá i na provozu nemocnic. Nemocnice mají podle názoru opozice ještě řadu rezerv, například disponují volnými kapacitami, například pro pacienty z Británie, kde jsou na lůžka a operace dlouhé čekací lhůty.

Bývalý spolkový ministr zdravotnictví Horst Seehofer, který před pěti roky omezil možnosti lázeňské péče placené z veřejných prostředků, obvinil nynější vedení resortu, že je „pod vlivem zdravotnických lobby“.

Vládní plány na zvýšení příspěvků zaměstnanců a podniků na zdravotní pojištění o jedno procento na 15 procent ze mzdy by podle analytiků zvedly cenu práce a omezily investice do růstu ekonomiky.

(mp, Reuters), Hospodářské noviny, 28.6.2001

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?