Náměstek hejtmana Carbol se cítí být velmi poškozen

2. 4. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Náměstek ostravského hejtmana Jiří Carbol se cítí být poškozen články o výsledcích hloubkové kontroly v havířovské nemocnici. Tvrdí, že ho informace, které vyšly v našich novinách, poškodily.


Havířov/ Ostrava - Náměstek hejtmana Jiří Carbol ( KDU ČSL) se cítí být poškozen články o výsledcích hloubkové kontroly v havířovské nemocnici. Tvrdí, že ho informace, které vyšly 12. a 13. března 2004 v našich novinách, poškodily.

Redakce se proto rozhodla, že celou kauzu zkonfrontuje a čtenářům nastíní, jak se události kolem tohoto zdravotnického zařízení vyvíjely. Redakce Deníku upozorňovala v loňském roce téměř tři měsíce na problémy kolem podivného zásobování léky v havířovské nemocnici.

Začátkem srpna vydala první článek s názvem „Hazarduje ředitel havířovské nemocnice se zdravím pacientů?“, v němž se pozastavovala nad tím, proč vedení nevypsalo výběrové řízení na nového dodavatele léků, když vypovědělo k 30. dubnu smlouvu bývalému dodavateli léčiv.

Tehdy byl Carbol dotázán, zda nemocnice neporušila v tomto případě zákon o léčivech. Carbol tehdy na tuto otázku neodpověděl, pouze řekl, že bývalá smlouva byla nevýhodná.

V říjnu začala redakce vydávat další články týkající se situace v nemocnici: Náměstek Carbol nyní tvrdí, že s problémy v havířovské nemocnici byl seznámen až 13. října 2003 a ihned o den později podepsal příkaz k zahájení mimořádné kontroly v tomto zařízení.

Pravdou však je, že podnět ke kontrole dala ředitelka krajského úřadu, a to půl hodiny poté, co jí byly redakcí zaslány informace, o nichž Carbol už nejméně dva a půl měsíce věděl.

Na problémy se zásobováním léky byl upozorňován po dlouhou dobu nejen redakcí Deníku, ale také primátorkou Havířova Miladou Halíkovou, která se s ním sešla 23. září 2003.

„Ano, pana náměstka jsme tehdy informovali o problémech v nemocnici, hovořilo se také o tom, že lékaři si stěžují na nedostatek léků,“ potvrdila Halíková.

Carbol se nyní brání tomu, že redakce napsala v době, kdy kontrola odhalila v nemocnici závažná pochybení, že se po celou dobu stavěl za tehdejší vedení nemocnice. Předtím se však těmto sdělením nebránil a neprotestoval proti nim.

DÁLE ČTĚTE:
Kauza havířovské nemocnice: náměstek Carbol čelí kritice
Moravskoslezský kraj: v nemocnicích se šíří nervozita
LOK: v Havířově vážné potíže s léky

Moravskoslezský deník

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?