Náměstek: Noví ředitelé nemocnicím na jihu Moravy prospěli

15. 3. 2004 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Novým ředitelům nemocnic v Hodoníně, Kyjově a Břeclavi se podle vedení Jihomoravského kraje zřejmě podařilo stabilizovat ekonomickou situaci ústavů. Ačkoli aktuální hospodářské výsledky nejsou ještě známy, řediteli nastolená opatření k ekonomickému ozdravení nemocnic napomohou...


BRNO - řekl náměstek jihomoravského hejtmana Lubomír Šmíd. Bývalí ředitelé podobné kroky neučinili, proto je krajští radní vloni zbavili funkcí.

Začátek roku znamenal zásadní změnu pro nemocnice v Hodoníně a v nedalekém Kyjově. Oba ústavy mají nově pouze jedno ředitelství v čele s Martinem Benirškem. Od jeho nástupu si Šmíd sliboval, že dvě nedaleké nemocnice se namísto vzájemné konkurence budou doplňovat.

Tak se podle náměstka hejtmana děje již nyní, například převodem hodonínské porodnice do kyjovského ústavu. „Pevně věřím, že centralizací činností povede k lepším hospodářským výsledkům a ke zvýšení kvality personálu i technické vybavenosti nemocničních oddělení,“ uvedl.

Na šéfce břeclavského ústavu Vladimíře Danihelkové si Šmíd cení jejího přístupu k přehodnocování výhodnosti smluv nemocnice se svými dodavateli.

Krajská rada schvalovala výběrová řízení na firmy, které budou mít na starost úklid nemocnice, její stravovací provoz a praní prádla, poznamenal náměstek hejtmana. Tyto služby stojí ročně břeclavskou nemocnici asi 50 milionů korun, nové smlouvy mohou ušetřit řádově miliony korun.

Vedení kraje uznává, že noví ředitelé musí v rámci finančního uzdravení nemocnic provádět často velmi nepopulární opatření, jiná cesta však podle krajských politiků není.

ČTK

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?