Napětí v nemocnicích. Tak kolik?

4. 12. 2003 0:00
přidejte názor
Autor: Redakce
Vztahy mezi nemocnicemi v Pardubickém kraji jsou napjaté. Objevila se i obvinění: Kvůli vašim špatně vyplněným výkazům přišel o desítky milionů státní dotace. Dnes musí rada kraje rozdělit první část mimořádné státní dotace na oddlužení nemocnic...


Pardubický kraj - Dnes musí rada Pardubického kraje rozdělit první část mimořádné státní dotace na oddlužení nemocnic. Atmosféra houstne. Regionální politici mají různé názory, ale přitom vědí, že musí rozhodnout. Jinak by mohl Pardubický kraj o peníze přijít.

Našli dva údajné viníky

Dvě stě devět milionů korun potřebují zdravotnická zařízení utratit do konce roku, jinak se obtížně vybojované finance vrátí státu. Dnes dopoledne návrh na rozdělení peněz posoudí předsedové klubů politických stran a zdravotní výbor zastupitelstva.

Boj o peníze začal před dvěma týdny a vyvrcholil hádkou na zasedání krajského zastupitelstva. Někteří jeho členové měli k dispozici materiály, na jejichž základě usoudili, že kraj mohl od státu dostat na zdravotnictví ještě o desítky milionů korun více. Kdyby prý chrudimská a litomyšlská nemocnice nepochybily. Zastupitel Vít Vavřina po naléhání radních přiznal, že „usvědčující“ materiál pochází z Krajské nemocnice v Pardubicích.

Stát při výpočtu dotací pro kraje vycházel z údajů Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR (ÚZIS). Ten měl od nemocnic k dispozici trochu jiná čísla a ekonomické výsledky než kraj.

Počty s vykousnutými daty

Nikdo do poslední chvíle netušil, jaký klíč vláda pro rozdělení peněz zvolí. „Předpokládali jsme, že rozhodující budou audity hospodaření. O tom, jestli nemocnice vykazovaly dobře nebo špatně, se ještě přeme. Teď už nám to ale stejně nepomůže,“ komentoval situaci krajský radní zodpovědný za zdravotnictví Josef Janeček. Podle ředitele litomyšlské nemocnice Libora Vylíčila problém tkví v tom, že ministerstvo používá „vykousnutá“ data z počítačových sjetin.

Jedna kolonka ve formuláři

Zádrhel vznikl ve formuláři pro ÚZIS, konkrétně v kolonce pohledávky od nuly do třiceti dní. Údaj je podle jeho slov možné vyplnit dvojím způsobem. Litomyšlská a chrudimská nemocnice použily jeden z nich - bohužel ten, který se při výpočtu státních dotací ukázal jako méně výhodný.

„Pokud by ministerstvo přidělovalo krajům peníze podle výsledku auditů, získala by zase méně peněz pardubická nemocnice. Teď je důležité najít kompromis a rozdělit dotaci tak, aby nemocnicím pomohla ze současné tíživé situace,“ míní ředitel litomyšlské nemocnice.

Pardubický kraj dostane od státu na oddlužení nemocnic letos 209 milionů, zbytek dotace očekává příští rok. O rozdělení peněz zítra rozhodnou krajští radní. Je to krajní termín, aby nemocnice stihly sumy včas utratit.

PAVLÍNA ROZTOČILOVÁ, Hradecké noviny, 3.12.2003

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?