Napětí ve zdravotnictví stoupá, Kubek se pustil do Hegera

17. 12. 2010 8:18
přidejte názor
Autor: Redakce
S blížícím se koncem roku, kdy s platem nespokojení nemocniční lékaři chtějí podat masovou výpověď, stoupá nervozita ve zdravotnictví. Včera se na dálku do sebe pustili prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek a ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).


„Rozhodnutí vlády pokračovat v investicích do fakultních nemocnic za šestnáct miliard korun je plivnutím do tváře českým lékařům,“ vzkázal Kubek Hegerovi a dodal, že se tak děje v situa -ci, kdy stovky lékařů každý rok odcházejí z existenčních důvodů do zahraničí a kdy většina nemocnic je již tak personálně zdevastovaná, že není zajištěna bezpečnost pacientů.

„V situaci, kdy kvůli pouhým třem miliardám korun (ty jsou zapotřebí na požadované přidání lékařům, aby v nemocnicích zůstali) vláda riskuje vznik krize, jakou naše zdravotnictví nezažilo,“ napsal Kubek v prohlášení.

Ministr Heger si to nenechal líbit a plivnutí do tváře odmítl. „Vláda nerozhodla o žádných investicích do fakultních nemocnic za šestnáct miliard. Naopak došlo k významnému snížení finančních prostředků na investice. Proti předchozímu období jde o dvoutřetinové snížení. Limit pro investice v následujících šesti letech byl stanoven na 3,5 miliardy,“ píše Heger v prohlášení.

Asociace: na tahu je vláda

„Je politováníhodné, že tak významná organizace, jako je lékařská komora, využívá pro obhajobu kampaně Děkujeme, odcházíme naprosto nepravdivé informace,“ dodal.

Heger i přesto chce dál s lékaři jednat, ale také jim vzkázal, že „hrubému nátlaku a stupňující se agresivitě Lékařského odborového klubu a ČLK již neustoupí“.

Asociace českých a moravských nemocnic, která sdružuje především malé nemocnice, včera odmítla vyhrožování protestujícím lékařům.

„Nemůžeme než odmítnout snahu ministerstva zdravotnictví zodpovědnost za to vše přenést na nemocnice, jejich zřizovatele, a především na protestující lékaře. Jejich kroky považujeme za situací vynucený oprávněný protest,“ uvedl v písemném prohlášení Právu předseda asociace doktor Eduard Sohlich.

Podle něho „ministerstvu, vládě a ostatním orgánům výkonné moci náleží řešení problémů. Nikoli nalezení viníků“.

  • Žádné názory
  • Našli jste v článku chybu?